Ttela

Brist på personal drabbar tandvården

- EMMA-KARIN BJÖRK 0520-42 26 13 emma-karin.bjork@ttela.se

Fackförbun­det Vision varnar för att outbildad personal ska ta sig an kvalificer­ade uppgifter. Detta på grund av tandsköter­skebristen, enligt Sveriges Radio.

Christin Ljungberg som är tandsköter­ska i Västra Götaland säger till Sveriges Radio att hon märkt av personalbr­isten.

– Det har jag märkt av nu ganska länge tillbaka och framtiden ser ganska mörk ut fortfarand­e. Så jag är orolig. Jag ser ju att man utanför Västra Götaland tar in outbildad personal.

Enligt SR råder det brist på tandsköter­skor på flera ställen i Sverige och i Västra Götaland saknas det just nu minst tio stycken. Så nu varnar fackförbun­det Vision för att outbildad personal kan komma att få göra arbeten som tandsköter­skorna egentligen borde göra.

Det kan innebära stora risker, som infektione­r och som kan innebära lidande för patientern­a.

Samtidigt säger Bent Petersen, som är ordförande för Sveriges folktandvå­rdsförenin­g och tandvårdso­ch utveckling­schef i Västra Götalandsr­egionen till SR att han inte ser risken att outbildad personal skulle ta sig an för kvalificer­ade uppgifter.

– Om det skulle bli väldigt stor brist så kanske det skulle vara så, men vi kan inte se att det blir det. För utbildning­stakten har ökat ganska kraftigt. Jag ser faktiskt ingen risk i dagsläget.

”Jag är orolig. Jag ser ju att man utanför Västra Götaland tar in outbildad personal” CHRISTIN LJUNGBERG

tandsköter­ska

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? BRIST. Fler händer behövs.
Bild: STEFAN BENNHAGE BRIST. Fler händer behövs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden