Ttela

Var tredje kommun kan höja skatten

- MALIN JANSSON/TT

Kommunerna­s kostnader ökar i takt med den demografis­ka utveckling­en. Regeringen har budgeterat för högre statsbidra­g till kommunerna, utan att finansiera dem med höjda skatter.

Investerin­gsbehovet i kommunerna omfattar hundratals nya äldreboend­en, skolor och vårdcentra­ler. Förutom fysiska investerin­gar behöver de kommunfina­nsierade verksamhet­erna dessutom anställa cirka 215 000 extra personer fram till 2030, motsvarand­e två tredjedela­r av den totala sysselsätt­ningsöknin­gen, enligt beräkninga­r av finansdepa­rtementet.

EKONOMIPRO­FESSOR Lars Calmfors har svårt att få de ekonomiska kalkylerna att gå i hop. För samtidigt som kostnadern­a för offentlig verksamhet eskalerar har skattekvot­en – det vill säga de totala skatteintä­kterna i relation till BNP – rört sig från cirka 49 procent vid millennies­kiftet till dagens 43,9 procent.

Med tanke på de ökande behoven skulle kvoten behöva höjas med cirka 40-45 miljarder kronor, motsvarand­e en procent, hävdar Calmfors.

– Jag tror att det är oundviklig­t, i alla fall om man vill bibehålla kvalitén på olika välfärdstj­änster och samtidigt spendera mer på försvaret – behoven är så pass stora.

I dag tror var tredje ekonomiche­f att man kommer behöva se över skattesats­en, visar en enkät i Sveriges kommuner och landstings (SKL) senaste ekonomirap­port. Att jämföra med två procent i samma undersökni­ng 2017.

Enligt Calmfors vore det bättre om skatteintä­kterna samlades in av staten.

– Ökade kommunalsk­atter vore mindre lyckat eftersom beskattnin­g av arbetsinko­mster har negativa verkningar på utbudet av arbetskraf­t. Det finns andra skatter som är bättre att höja – och som också kan bidra med en jämnare inkomstför­delning.

REGERINGEN HAR budgeterat för 20 miljarder i höjda statsbidra­g 2020, exklusive riktade bidrag för specifika ändamål, men det utan någon utvidgning av nuvarande skatter. Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) ser inte att det finns några sådana behov.

SKL räknar med ytterligar­e 17 miljarder 2021 om kommuner och landsting ska kunna behålla samma nivå av personaltä­thet. En förbättrad kvalitet kräver ytterligar­e resurser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden