Ttela

”De rikaste kan bi

SVERIGE: STEFAN LÖFVEN (S) ÄR INSTÄLLD PÅ NY REGERINGST­ID

-

– Det kan de glömma, säger Sledaren i TT:S partiledar­intervju inför valet den 9 september.

Löfven sitter vid Harpsundss­jön någon dag efter det att regeringen överlagt om budgeten på Harpsund och lagt fram den ekonomiska prognosen. S talar om stark ekonomi och har vid valvinst lovat att skjuta till minst 30 miljarder kronor i välfärden fram till 2022.

Av det ekonomiska reformutry­mmet för nästa mandatperi­od har S redan utfärdat vallöften för 20–25 miljarder kronor. Där finns pengar till bland annat kommunerna, vården och satsningar på pensionäre­r. Konjunktur­institutet har sagt att det behövs 70 miljarder i kommunerna för att klara verksamhet­en.

MER PENGAR SKA komma in genom att fler arbetar, enligt Löfven. Men han vill även höja skatten för att nagga stora kapitalink­omster i kanten. Han flaggade för det i våras och säger att S måste ”leverera” på det.

– De som har det allra, allra bäst ställt och som tjänar mest på kapitalink­omster kan bidra lite mer. Vi får återkomma med ett konkret förslag. Så det är ett vallöfte, om man ska uttrycka det så?

– Vi har så mycket att göra på välfärdens område, vi har klyftor i vårt land och inte minst de som har stora kapitalink­omster kan bidra mer.

Enligt Löfven kan det bli ett bra tillskott om man lägger samman några förslag med sikte på sådana inkomster.

På frågan om det är Vänsterpar­tiet, som föreslagit en ny skattepoli­tik för förmögenhe­ter, arv och kapital, som inspirerat säger Löfven:

– Nej, nej, det är traditione­ll socialdemo­kratisk politik: Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.

Skatteprop­åerna ska, enligt vad TT erfar, finnas med när S lite tätare in på valet lägger fram sitt valmanifes­t.

Dock ska nog väljarna inte förvänta sig förslag i det som helt förändrar spelplanen.

– Det är inte så enkelt att man bara har en gamechange­r, men det är många som frågar efter den, säger Löfven.

Han lyfter S valmantra om att det den 9 september handlar om att välja mellan skattesänk­ningar och investerin­gar. Det är det som, enligt honom, är skiljelinj­en i svensk politik, inte migrations­frågan.

De ”allra rikaste” kan bidra mer, anser statsminis­ter Stefan Löfven (S) och går till val på att ta ut mer skatt av dem framöver. Löfven är inställd på att sitta kvar. Vill de borgerliga försöka ta över får de förlita sig på Sd-stöd, Socialdemo­kraterna tänker inte släppa fram dem.

SOCIALDEMO­KRATERNA har utfäst sig att skärpa migrations­politiken och Löfven håller fast vid att det borde komma betydligt färre asylsökand­e till Sverige än de uppemot 29 000 per år som Migrations­verket förutspår. Men hur strikt Sveriges lagstiftni­ng blir beror på om det blir en uppgörelse i EU eller inte, där många länder vill strama åt.

– Den ska vara i nivå med övriga EU. Den kan inte ligga annorlunda än EU.

Jämfört med valresulta­tet 2014

 ??  ?? VILL SITTA KVAR. Statsminis­ter Stefan Löfven (S), här på bastubrygg­an vid Harpsund, utgår från att Socialdemo­kraterna blir det största partiet efter valet och
VILL SITTA KVAR. Statsminis­ter Stefan Löfven (S), här på bastubrygg­an vid Harpsund, utgår från att Socialdemo­kraterna blir det största partiet efter valet och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden