Ttela

Snabb förökning kan bli förödande

- JOHAN NILSSON/TT

Den varma sommaren har resulterat i att insekter som normalt förökar sig med bara en generation per år, i stället hunnit med två. Konsekvens­erna för skogs- och jordbruket kan bli förödande, varnar forskare.

Det varma vädret har inte bara resulterat i torka, vattenbris­t och svåra skogsbränd­er. Småkrypen har också påverkats. I Skåne har insekter som normalt bara förökar sig med en generation per år plötsligt hunnit med två.

– Vi studerar flicksländ­or och för första gången någonsin har vi sett att en del av dem hunnit producera en andra generation under nära nog naturliga förhålland­en och i utomhusmil­jö. Normalt tar det knappt ett år från vuxen till vuxen, men den här sommaren och på grund av det varma vädret har det bara tagit ett par månader, säger Erik Svensson, professor i zoologisk ekologi vid Lunds universite­t.

OM DET ÄR så att insektssäs­ongen förlängs på grund av klimatförä­ndringarna kan detta få dramatiska ekologiska konsekvens­er.

– Det finns studier från Nordamerik­a som visar att barkborren där helt plötsligt börjat föröka sig med två generation­er per år, i stället för en. Barkborren finns även i Sverige och om samma sak händer även här skulle det kunna få förödande konsekvens­er för skogsbruke­t. Man kan också tänka sig problem för jordbruket, om skadeinsek­terna blir fler, säger Erik Svensson.

DE AKTUELLA EXPERIMENT­EN genomförde­s i stora utomhusbur­ar som ska efterlikna den naturliga miljön på Stensoffa ekologiska fältstatio­n, strax utanför Lund. Men egentligen var forskarna ute efter att studera något helt annat.

– Planen var att larverna skulle ta ett år på sig att utvecklas, vilket är det normala, men några blev klara på bara en till två månader, vilket helt klart var en överraskni­ng. Tidigare har vi bara sett det här i laboratori­et under artificiel­la förhålland­en, aldrig utomhus. Insekter är värmekänsl­iga och om det är varmt speedas hela livscykeln upp. Både tillväxt och utveckling går snabbare, säger Erik Svensson.

 ?? Bild: ERIK SVENSSON/TT ?? PAR I FÖRÖKNING. Under den varma sommaren har flicksländ­or i Skåne förökat sig två gånger, i stället för en, vilket är det normala. På bilden ett par av den stora kustflicks­ländan, i det så kallade parningshj­ulet med hannen överst.
Bild: ERIK SVENSSON/TT PAR I FÖRÖKNING. Under den varma sommaren har flicksländ­or i Skåne förökat sig två gånger, i stället för en, vilket är det normala. På bilden ett par av den stora kustflicks­ländan, i det så kallade parningshj­ulet med hannen överst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden