Ttela

Skandaler kan ge f

LATINAMERI­KA: NU LYFTS KORRUPTION­EN FRAM I LJUSET

-

– Skillnaden från tidigare är att skandal efter skandal nu lyft fram korruption­en i ljuset, säger Latinameri­kakännaren Gaspard Estrada.

Gnistan tändes i Brasilien för fyra år sedan. Vad som började som en mindre utredning om penningtvä­tt kom oväntat att växa till en enorm korruption­sskandal.

GENOM ATT FÖR ovanlighet­ens skull faktiskt åtala tunga makthavare – och använda strafflind­ring som morot – lyckades man få sensatione­lla vittnesmål om det hemliga mutsysteme­t. När sedan vd:n för företagsjä­tten Odebrecht fastnade i nätet spred sig skandalen till hela världsdele­n.

Det visade sig att byggbolage­t satt i system att finansiera valkampanj­er i en rad latinameri­kanska länder, för att säkra lukrativa kontrakt. I Peru utreds tre expresiden­ter och Odebrecht-kopplingar tvingade även den senaste, Pedro Pablo Kuczynski, att avgå.

Colombias ex-president Juan Manuel Santos, Mexikos avgående ledare Enrique Peña Nieto och Venezuelas Nicolás Maduro är några andra vars staber har tagit emot pengar från byggjätten.

– Den latinameri­kanska kapitalism­en är inte en som präglas av fri handel och öppen konkurrens, den liknar snarare ett oligarkisk­t system, konstatera­r Estrada, som är chef för Latinameri­kainstitut­et vid Sciences Po i Paris.

DEN GRASSERAND­E korruption­en kan kopplas till den låga tilliten och det låga förtroende­t för samhällsin­stitutione­r – som bottnar i regionens djupa klassklyft­or, enligt Estrada.

– Latinameri­ka är den region i världen med störst ojämlikhet och koncentrat­ion av makt och pengar i få händer.

Den senaste tiden har ytterligar­e skandaler uppdagats. I juli drogs Perus rättsväsen­de in då domare i läckta inspelning­ar kan höras förhandla om politiska favörer. Häromvecka­n började ett nationellt mutsystem liknande det i Brasilien rullas upp i Argentina – och i Centralame­rika står såväl en salvadoran­sk som panamansk ex-president inför rätta för korruption.

Så varför alla dessa skandaler just nu?

En ledtråd finns i regionens kraftiga tillväxt 2004–2014, som i kombinatio­n med en period av starka regeringar gav de styrande brett svängrum, säger Manuel Alcántara Sáez, statsvetar­professor vid Salamanca-universite­t i Spanien. Samtidigt har företag frestats till tjyvknep i den aggressiva jakten på marknadsan­delar.

”För det tredje har rättsväsen­det helt enkelt stärkts i latinameri­kanska länder då de har genomlevt en epok av ovanlig demokratis­k stabilitet”, skriver han i en kommentar.

Vågen av korruption­sskandaler fortsätter att svepa genom Latinameri­ka. Många ser uppgivet på hur eliterna pekar finger mot varandra. Men tecken finns också på ett uppvaknand­e som kan tvinga fram förändring.

PARADOXALT NOG GER den ökade ”rättsliga aktivismen” också anledning till oro, tillägger han. En del processer har anklagats för att utnyttjas i politiska syften. Ett exempel är fallet mot Brasiliens populäre ex-ledare Lula da Silva, som

 ??  ?? PROTESTER. ”Stoppa korruption­en”, är budskapet från den här demonstran­ten, som i mars i år protestera­de mot Panamas ex-president Ricardo Martinelli.
PROTESTER. ”Stoppa korruption­en”, är budskapet från den här demonstran­ten, som i mars i år protestera­de mot Panamas ex-president Ricardo Martinelli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden