Ttela

Kofi Annan är död – hyllad fredskämpe

- TT

Efter en kort tids sjukdom har FN:S tidigare generalsek­reterare Kofi Annan somnat in, 80 år gammal. Världen minns en karismatis­k ledare, vars diplomatis­ka fingerfärd­ighet gav honom Nobels fredspris. – Han var en kämpe för fred och utveckling, säger Jan Eliasson, tidigare vice generalsek­reterare i FN.

Många såg Kofi Annan som FN personifie­rad och den karismatis­ke mannen från Ghana brukar hyllas för sina insatser för att höja världsorga­nisationen­s anseende internatio­nellt. Som FN:S sjunde generalsek­reterare, han innehade posten mellan 1997 och 2006, sågs han som en diplomatin­s superstjär­na, vilket bekräftade­s då han och FN fick dela på fredsprise­t 2001.

– JAG TROR att han kommer att leva vidare som ett föredöme för oss alla i sin humanitet och tro på internatio­nellt samarbete. Han kunde komma in i ett rum och det tystnade alltid. Han var en samlande person och lyckades alltid organisera det goda i alla människor, säger FN:S tidigare vice generalsek­reterare Jan Eliasson.

– Efter att han lämnade FN kände han att han kunde fortsätta på ett friare sätt. Han hade en passion för internatio­nellt samarbete och fredsarbet­e, men kunde då agera i andra frågor.

Även Carl Bildt, tidigare statsminis­ter, utrikesmin­ister och Annans särskilde ombud på Balkan, sörjer den tidigare Fn-chefens död.

”En av de verkligt stora ledarna i vår tid. En modig, vis och vänskaplig man. Jag känner mig hedrad att ha haft privilegie­t att arbeta för honom”, skriver Bildt på Twitter.

Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) skriver på Twitter att Annan tvingades ta itu med några av FN:S svåraste utmaningar. Han var ”en fantastisk lyssnare, som också fick alla andra att vilja lyssna”, enligt Wallström.

Annika Söder, kabinettss­ekreterare på UD, beskriver Annan som ”väldigt lågmäld, på ett sätt man kan jämföra med Dag Hammarskjö­ld”.

– Man trodde man fick en byråkrat när han valdes, men fick en stor ledare, säger hon.

Söder lyfter fram Annans arbete med flyktingfr­ågor och FN:S fredsbevar­ande operatione­r, samt hur han satte afrikanska frågor på dagordning­en.

– Han var aktiv in i det sista, jag träffade honom så sent som i februari. Så det är en förlust i nutid, säger hon.

Annan hade stark svensk anknytning via sin hustru Nane och tillbringa­de ofta somrarna i Blekinge skärgård.

– Vi sörjer för världen, men även en vän, säger Söder.

Göran Persson (S) var statsminis­ter under samma period som Annan var generalsek­reterare.

INGEN AV STORMAKTER­NA kunde kritisera Annan för inkompeten­s eller partiskhet, enligt Persson.

– Han stod över sådant. Han blev därför en röst för det multilater­ala samarbetet, för fred och för nedrustnin­g. Han uttalade sig alltid utifrån sina värderinga­r och aldrig med utgångspun­kt i vad någon stormakt förväntade sig. Han väckte respekt hos många, säger han. Vad har du för personliga minnen av honom?

–En ödmjuk och humoristis­k person, som genom sin diskreta framtoning tog rummet i besittning.

MEN ANNANS KARRIÄR kantades också av svårlösta och blodiga konflikter. Som ansvarig för FN:S fredsbevar­ande operatione­r kritiserad­es han för att världsorga­nisationen inte gjorde mer för att stoppa folkmordet i Rwanda 1994. Och kriget i Irak innebar stor huvudvärk under Annans andra mandatperi­od som Fn-chef. Han kom att anklagas för korruption i samband med den skandaloms­usade utredninge­n av olja-mot-mat-programmet i Irak, men det handlade främst om hans sons affärer.

Annan har själv sagt att hans värsta ögonblick som Fn-chef var att han inte kunde stoppa blodsutgju­telsen i Darfur, olja-mot-mat-debaclet och Irak-kriget. 2012 hoppade han också av uppdraget som medlare i Syrienkonf­likten.

Ghanas president Nana Akufoaddo har utlyst en veckas landssorg.

 ?? Bild: CHARLIE NEIBERGALL/TT ?? KARISMATIS­K. Kofi Annan blev 80 år gammal.
Bild: CHARLIE NEIBERGALL/TT KARISMATIS­K. Kofi Annan blev 80 år gammal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden