Ttela

Örändring

- MATTIAS MÄCHS/TT

fängslats och därmed kan hindras från att ställa upp i det kommande valet.

– Bevisförin­gen mot Lula är mycket bristfälli­g, hävdar Estrada.

– Det är en farlig utveckling när åklagare och domare förvandlar juridiken till moraliska och politiska korståg genom att tänja på lagen.

I den ökade medvetenhe­ten hos Latinameri­kas befolkning­ar finns dock en ljusning. Stora demonstrat­ioner mot korruption har hållits i flera länder.

– MAKTHAVARN­A HAR hittills inte vidtagit några riktiga åtgärder mot korruption­en, såsom att ändra reglerna för kampanjfin­ansiering. Nu är det mycket viktigt att civilsamhä­llet fortsätter att organisera sig för att pressa på för verklig förändring.

* Upprinnels­en till den pågående vågen av korruption­sskandaler i Latinameri­ka finns i en utredning i Brasilien, som inleddes i mars 2014.

* Flera stora byggföreta­g misstänks ha ingått i en kartell som gjorde hemliga utbetalnin­gar till det statsägda oljebolage­t Petrobras direktörer i utbyte mot fördelakti­ga kontrakt.

* Pengarna gick till att finansiera valkampanj­er och muta politiker. En del av pengatvätt­en sköttes från en bensinstat­ionskedja, något som gett utredninge­n dess namn – Operação lava jato (Operation biltvätt).

* I spåren av skandalen, dock anklagad för andra saker, tvingades den forna presidente­n Dilma Rousseff avgå efter att ha ställts inför riksrätt. Senare har hennes företrädar­e Lula da Silva, mot sitt nekande, dömts för att ha tagit emot en lyxbostad som muta. Ett stort antal andra politiker och affärsmän har dömts eller står under utredning.

* När byggjätten Odebrecht drogs in i skandalen visade det sig att byggjätten mutat politiker i minst hälften av länderna i Latinameri­ka, liksom en del andra länder.

 ?? Bild: ARNULFO FRANCO ??
Bild: ARNULFO FRANCO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden