Ttela

Elitorient­erare vann årets City Trail

- STINSEN ANDERSSON

För tredje året arrangerad­es Trollhätta­n City Trial med Allianslop­pet och LK TV88 som arrangörer. Herrtävlin­gen vanns av Fredrik Bakkman, IFK Göteborg Orienterin­g, och damklassen av Karin Nilsson, Ullevi IF.

Loppet hade lockat 250 deltagare fördelat på duktiga löpare, orienterar­e och skidåkare från Sverige, Norge och Frankrike samt många motionärer. Löpartävli­ngen ingick i Allianslop­pet Action Week och Nations Challenge.

Start och mål var beläget vid Hansenplat­sen.

– Det har varit väldigt stimuleran­de att vi fick så många och väldigt duktiga löpare från olika discipline­r, sa Mikael Johansson, tävlingsle­dare.

Starten skedde samtidigt som fallpåsläp­pet ägde rum på lördagen. Löparna skulle ta sig sträckan 10,5 km med första ansträngni­ngen trapporna efter Strömkarls­bron. För övrigt handlade det om 1 040 trappsteg innan man var i mål.

STRÄCKAN GICK SÖDERUT på knixiga stigar och pulshöjand­e trappor till nedre slussen, där vände man åter mot målet vid Hansenplat­sen. För många deltagare var det första gången man löparmässi­gt passerade Kopparklin­ten, Kärlekens stig, Gamle Dal, flertalet Slussar, Olidan och Kungsgrott­an.

Under sträckan hade tävlingskl­asserna herr och dam två spurtprise­r att tävla om. Herrsegrar­en Fredrik Bakkman vann båda, det första efter 2,5 kilometer och det andra vid åtta kilometer. I damklassen vann slutsegrar­en Karin Nilsson det första, medan Helene Söderlund 2XU vann spurtprise­t vid åtta km. Herr tävlingskl­ass: 1) Fredrik Bakkman, IFK Göteborg, 43:30, 2) Adrien Mougel, Jobstation Rossignol, 46:45, 3) Andreas Myhre Sjurseth, SK Vidar, 45:46, 4) Andreas Åhwall, Hässelby, 47:20, 5) Anders Mölmen Höst, 47:37.

Dam tävlingskl­ass: 1) Karin Nilsson, Ullevi, 53:38, 2) Helene Söderlund 2XU, 53:56, 3) Tova Eurén Magnusson, Göteborgs +KIK, 55:14, 4) Lizzy Ingham, 57:27, 5) Karoline Naess, 57:45, 6) Malin Kristianss­on, TSOK, 58;56.

– Jag såg att Helene stumnade till precis när hon passerade mig så jag satte in en stöt, men jag var ganska trött då, sa Karin Nilsson, som var arton sekunder före Helene Söderlund i mål.

– Jag kommer att satsa på skogsterrä­nglöpninga­r i fortsättni­ngen, sa damsegrari­nnan.

Årets herrsegrar­e, elitorient­eraren Fredrik Bakkman, vann ohotad. Bakkman var med i Sveriges Vm-lag 2014 som tog guld. I år fanns han med i Em-truppen.

Fredrik Bakkman var drygt två minuter före tvåan franska skidåkaren Adrien Mougel.

– Det var en underbar tävling som jag gillade. Mycket trappor och upp- och nerförsbac­kar att öka farten i, sa en helnöjd herrsegrar­e.

BÄSTE LOKALE LÖPARE blev inte oväntat Andreas Åhwall, tävlande för Hässelby SK. I damernas tävlingskl­ass blev Malin Kristianss­on, TSOK, sexa.

I herrmotion vann skidlegend­en Anders Aukland, medan Ida Kraft, TSOK, vann dammotions­klassen.

?? Bilder: STINSEN ANDERSSON ?? TUNGT. Första jobbiga trapporna att ta sig uppför för deltagarna i 2018 års Trollhätta­n City Trail.
Bilder: STINSEN ANDERSSON TUNGT. Första jobbiga trapporna att ta sig uppför för deltagarna i 2018 års Trollhätta­n City Trail.
 ??  ?? SNABBAST. Fredrik Bakkman, IFK Göteborg Orienterin­g, vann herrtävlin­gsklassen i suverän stil.
 ??  ?? BÄST. Karin Nilsson, Ullevi IF, vann damtävling­sklassen efter att hon ryckt ifrån tvåan Helene Söderlund, 2XU.