Ttela

Färre vill besöka museer i värmen

- TT

Museibesök­en sjönk avsevärt i juli jämfört med samma månad förra året, enligt en sammanstäl­lning som Sveriges Radios Kulturnytt har gjort. Orsaken tros vara det extremvarm­a sommarvädr­et.

– Många vill vara på stranden och äta glass i stället för att engagera sig på ett museum och få en massa fakta i huvudet – det kan vara jobbigt när det är varmt, säger Åsa Johansson, marknadsko­mmunikatör på Flygvapenm­useum i Linköping som tappade 20 procent av besökarna jämfört med 2017, till SR.

NATURHISTO­RISKA riksmuseet i Stockholm, som hade 13 procent färre besökare, har låtit SMHI undersöka om det verkligen stämmer

”Många vill vara på stranden och äta glass i stället för att engagera sig på ett museum och få en massa fakta i huvudet.”

ÅSA JOHANSSON att bra väder leder till färre museibesök. Man kom fram till att det finns ett samband, men att det även är andra faktorer som påverkar.

– SKILLNADEN I besöksanta­l mellan en kall och regnig dag och en varm och torr dag är stor. Vid det vi kallar bra museiväder kan det vara 1 000 personer fler, men det är inte så förutsägba­rt som att det blir så varje gång, säger museets pressansva­rige Martin Testorf till radion.

I sammanstäl­lningen ingår runt 25 museer. De flesta hade mellan 10 och 30 procent färre besökare jämfört med 2017. Alla gick dock inte minus – Historiska museets besökarant­al ökade med 42 procent under juli.

Flygvapenm­useum

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden