Ttela

FÄRRE DÖDSOLYCKO­R MED FRITIDSBÅT

- TOBIAS SCHREIBER tobias.schreiber@gp.se

Sedan statistik började föras i början av 1970-talet har fritidsbåt­solyckorna minskat med drygt 80 procent och de senaste åren har olycksstat­istiken fortsatt sjunka. Nya båtvanor och ett bättre samarbete mellan organisati­oner och myndighete­r kan ligga bakom.

Statistik över omkomna i fritidsbåt­solyckor har förts av Transports­tyrelsen sedan 1970-talet. Då omkom runt 100 personer varje år.

Bara sedan 2000-talets början har dödstalen minskat avsevärt. Så sent som 2008 omkom 42 människor i fritidsbåt­solyckor, vilket är dubbelt så många som under förra året.

2017 omkom alltså 21 personer i fritidsbåt­solyckor, och fjolåret tangerar därmed siffrorna från 2012 och 2014, samt tyder på en nedåtgåend­e trend för dödsolycko­r till havs.

JONAS EKBLAD ÄR analytiker hos Transports­tyrelsen och arbetar med båtsäkerhe­t. Han säger att en orsak till att olyckorna minskar är att båtlivet ändrat karaktär.

– Det är mer folk som är ute på dagsturer, badar och åker hem på kvällen. Enligt de uppgifter vi fått av Kustbevakn­ingen och polisen verkar det som att allt färre åker båt på kvällen. En annan bidragande faktor är alkohollag­en som kom för några år sedan. Folk kanske inte dricker på sjökrogar i lika hög grad, eller så väljer de att övernatta i stället för att ta båten hem, säger Jonas Ekblad.

Både Sjösäkerhe­tsrådet och Sjöräddnin­gssällskap­et har bidragit till de sjunkande siffrorna.

– Det viktigaste för det långsiktig­a arbetet har varit Sjösäkerhe­tsrådet, där alla organisati­oner och myndighete­r samverkar. Dessutom har Sjöräddnin­gssällskap­ets förebyggan­de arbete bidragit, de har haft rekordmyck­et att göra denna sommar, säger Jonas Ekblad.

Anmärkning­svärt för statistike­n är att det inte skett en enda dödsolycka på den frekvent båttrafike­rade Västkusten, varken under 2017 eller hittills under 2018.

– Generellt sett kan man säga att de som tar sig ut på saltvatten har mer båtvana och har en större respekt för havet. På västkusten är det dessutom bra mobiltäckn­ing och många båtar som kan komma till undsättnin­g, säger Jonas Ekblad.

En stor majoritet av dödsfallen sker på grund av att man hamnat i vattnet och drunknat. 17 personer av de som omkom i fjol bar inte flytväst vid tillfället, och enligt Transports­tyrelsen hade nio av dem överlevt om de hade burit flytväst.

– De som är sämst på att bära flytväst är de som är 60 år eller äldre, och äldre kvinnor är faktiskt sämre på att bära flytväst än äldre män, säger Jonas Ekblad.

MER ÄN HÄLFTEN av de omkomna hade alkohol i kroppen. Elva personer hade en promilleha­lt i blodet som översteg en procent.

– Som sagt har promillela­gen hjälpt mycket. Efter 2010 har siffrorna stadigt gått ner. Majoritete­n av folk som omkommer till sjöss är ofta äldre och berusade.

20 av de 21 omkomna var män, och det är kända beteenden som ligger bakom siffrorna.

– Det är allt som oftast män som omkommer och när kvinnor väl omkommer är det oftast i sällskap av en man. Kvinnor ägnar sig inte i lika hög grad åt riskaktivi­teter. Att äldre män tar sig några supar, ger sig ut ensamma på sjön med ett metspö och en flaska brännvin i ekan, är ingen myt. Det leder till dödsolycko­r varje år, säger Jonas Ekblad.

”Äldre kvinnor är faktiskt sämre på att bära flytväst än äldre män”

JONAS EKBLAD analytiker, Transports­tyrelsen

 ?? Bild: JOHAN NILSSON ?? RÄDDAD. Sjöräddnin­gen på plats vid en motorbåt som tagit in vatten och börjat sjunka.
Bild: JOHAN NILSSON RÄDDAD. Sjöräddnin­gen på plats vid en motorbåt som tagit in vatten och börjat sjunka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden