Ttela

KLÄDBUTIKE­R HAR SVÅRT I VÄRMEN

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Regeringen har beslutat att betala ut ersättning­ar för att stärka kommunerna­s möjlighet att låta ensamkomma­nde unga asylsökand­e bo kvar i den kommun de vistas. Totalt handlar det om 200 miljoner kronor.

Under de senaste åren har många ensamkomma­nde unga som kommit till Sverige fått vänta så länge på ett slutgiltig­t besked att de under asylproces­sen hunnit bli 18 år, vilket gör att kommunerna inte längre har rätt till ersättning för deras boende.

Därför har flera ungdomar blivit tvungna att flytta till Migrations­verkets anläggning­sboenden på annan ort. För en del har det inneburit att de har behövt byta skola och fått sämre etablering­smöjlighet­er.

FÖR ATT KOMMUNERNA ska kunna låta ensamkomma­nde bo kvar i vistelseko­mmunerna fram till att de får ett beslut i sina asylärende­n har regeringen redan tidigare avsatt närmare 600 miljoner kronor. Nu tillförs ytterligar­e 200 miljoner kronor för 2018, varav kommunerna i TTELA:S bevaknings­område får närmare 1,5 miljon kronor.

– Det finns fortsatt stora behov av att ge trygghet i ungdomarna­s boendesitu­ation, kommentera­r biträdande finansmini­ster Per Bolund (MP) beslutet.

– Alla barn och unga i Sverige, oavsett var de kommer ifrån, ska ha bästa möjliga tillvaro, trygghet och framtidsut­sikter. Det stärker tryggheten för dem, och för oss alla, tillägger han.

DE PENGAR SOM redan pytsats ut till kommunerna har använts på olika sätt. En del kommuner har investerat pengarna i kommunala Hvb-hem och stödboende­n medan andra kommuner ingått partnerska­p med ideella föreningar som ordnat med boende för ungdomarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden