Ttela

Ny utbildning klar för Nuntorp

NYHETER: Behovet av arbetskraf­t inom den gröna näringen är stort. Därför startar i höst en utbildning där nyanlända ska varva svenskutbi­ldning med praktik och utbildning inom den gröna näringen.

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Den 17 september startar projektet Grön utveckling ute på Nuntorp. Tanken är att nyanlända ska få utbildning i svenska samtidigt som man får utbildning och praktik inom de gröna näringarna. Både bransch och arbetsförm­edling är ense om att behovet av arbetskraf­t är stort inom näringen.

I juni förra året gick en epok i graven när de sista eleverna tog studenten på lantbruksg­ymnasiet Nuntorp utanför Brålanda. Sedan dess har den ekonomiska föreningen ”Gröna klustret Nuntorp” arbetat för att få ny och annan verksamhet till den gamla skolans lokaler.

Närmast att starta ute på Nuntorp är utbildning i SFI (svenska för invandrare) för nyanlända i kombinatio­n med praktik och utbildning inom de gröna näringarna.

– Vi har mycket kontakt med företagare som berättar att det finns ett stort behov av arbetskraf­t inom de gröna näringarna. Samtidigt finns det många arbetslösa som behöver en knuff i ryggen, säger Lars-göran Berg, verksamhet­sledare Gröna klustret Nuntorp.

UTBILDNING­EN GES I samarbete mellan Gröna klustret Nuntorp, Kunskapsfö­rbundet Väst samt Arbetsförm­edlingen. Kunskapsfö­rbundet står för svenskunde­rvisningen och lokala företagare tillsamman­s med erfarna lärare kommer att hålla i praktik och utbildning. All undervisni­ng kommer att bedrivas på plats ute på Nuntorp inom tre olika grenar: lantbruk, park- och anläggning samt livsmedels­förädling och livsmedels­hygien.

– Det kommer vara fokus på lokala produkter, säger Lars-göran Berg.

Liknande projekt har genomörts i Vreta utanför Linköping och Anna Norrström, sektionsch­ef vid Arbetsförm­edlingen i Norra Älvsborg berättar att man tagit inspiratio­n därifrån. Precis som Lars-göran Berg berättar hon att behovet i branschen är stort.

– Det finns en stor efterfråga­n på arbetsmark­naden samtidigt som det finns en okunskap bland arbetslösa att man kan jobba i de här näringarna, säger hon.

UTBILDNING­EN STARTAR DEN 17 september och håller på under sex månader. 30 personer kommer att delta. Sedan startar den på nytt igen med 30 nya deltagare.

– Vi har tagit beslut om att ge projektpen­gar under ett år. Faller det väl ut och behoven fortfarand­e finns är det ingen omöjlighet att det blir en fortsättni­ng, säger Anna Norrström.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? SKOLSTART. Den 17 september börjar 30 nyanlända skolan ute på Nuntorp, i projektet Grön utveckling. Utbildning i svenska ska varvas med utbildning och praktik inom de gröna näringarna.
Bild: JOHANNA LUNDBERG SKOLSTART. Den 17 september börjar 30 nyanlända skolan ute på Nuntorp, i projektet Grön utveckling. Utbildning i svenska ska varvas med utbildning och praktik inom de gröna näringarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden