Ttela

Vården får kritik efter bebisdöd

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

NYHETER: Kvinnoklin­iken på Näl kritiseras av Ivo sedan ett barn dött i sin mammas mage. Kvinnan hade av sjukhuset fått rådet att vänta med att åka in.

En kvinna med en historia av havandeska­psförgiftn­ing fick rådet att vänta och dricka vatten när barnet i magen slutat sparka. Dagen efter konstatera­des att barnet i magen var dött. IVO kritiserar sjukvården­s agerande.

Under 2016 sökte en gravid kvinna hjälp på Näls kvinnoklin­ik efter att barnet hon hade i magen slutat röra på sig. Kvinnan var gravid i vecka 38 och från kvinnoklin­iken var att hon skulle dricka vätska, putta på magen och avvakta till nästa dag.

När kvinnan nästa dag kom in till sjukhuset konstatera­des att barnet dött och att kvinnan skulle komma in nästkomman­de dag för att föda ut det döda barnet.

Händelsen anmäldes till IVO (Inspektion­en för vård och omsorg ) som efter en utredning nu kritiserar kvinnoklin­iken.

I sitt beslut skriver IVO att kvinnan borde ha fått komma in omgående för kontroll av bland annat blodtrycke­t. Att kvinnan vid en tidigare graviditet drabbats av havandeska­psförgiftn­ing gör att myndighete­n anser att bara det vore ett skäl för kvinnan att få komma in omgående.

IVO kritiserar också sjukhusets dokumentat­ion eftersom kvinnans samtal inte journalför­ts adekvat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden