Ttela

Våga höja förskolans kostnad

VAL 2018. Partierna är påfallande överens om att barngruppe­rna i förskolan måste minska. En höjning av maxtaxan lär vara en pusselbit framåt.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

En helig ko. Så kan maxtaxeniv­åerna för förskolan beskrivas.

När Göran Persson (S) 1998 kastade in förslaget om reglering för den egenavgift föräldrar själva betalar för att ha sina barn på förskola blev det en välfärdsmä­ssig game-changer. Den lär ha spelat in i att Socialdemo­kraterna fick behålla makten. Det blev ett ingrepp i det kommunala självstyre­t men också på samma gång ett försök att ge en mer rättvis högstanivå över landets kommuner. Under de 16 år som har gått sedan införandet 2002 har däremot ingen större upptrappni­ng skett. Det är dags.

Lokalt är förskolans förutsättn­ingar en av de viktigaste frågorna för många och barngruppe­rnas storlek verkar bli särskilt central. De riktlinjer Skolverket har nämner högst tolv barn för åldern upp till tre år och 15 barn mellan fyra och sex års ålder. Detta medan snittet för Vänersborg och Trollhätta­n är 18 (TTELA 18/8).

POLITIKERN­AS AMBITIONER ÄR stora. När TTELA i helgen återgav partiernas syn för de två kommunerna hade så gott som alla målsättnin­gen att just minska gruppstorl­eken. Endast Socialdemo­kraterna i Trollhätta­n stack tydligt ut, som defensivt mot frågeställ­ningen invände att en ensidig titt på ”antal barn i en barngrupp är ofta missvisand­e till helheten” (TTELA 18/8). Andra faktorer, som lokal och organisati­on spelar absolut in. För detta är inte enda parametern. Samtidigt är bilden av mindre sammansätt­ningar som ett sätt att både ge personalen en god arbetsmilj­ö och hjälpa barnen att så bra som möjligt tillgodogö­ra sig lärandet otvetydig.

PIA WILLIAMS, PROFESSOR i barn- och ungdomsvet­enskap, gick i helgens reportage in på hur det är ”de yngsta barnen som drabbas hårdast” vid alltför stora grupper och hur det finns ”en smärtgräns i hur många” personen faktiskt kan hantera. Därutöver gick hon även, liksom Mats Wiking (S), ordförande i utbildning­snämnden i Trollhätta­n, in på hur alltför stora förändring­ar inte lär vara möjliga att i ett slag få på plats.

Färdriktni­ngen måste däremot vara ett synsätt där grupperna faktiskt kan minska. Fördelarna är så pass stora. Processen som kommer behöva äga rum om förskoleve­rksamheten tar sig an detta och menar allvar med det kommer inte vara gratis. Det var därför modigt av Ebba Busch Thor (KD) att i P1:s partiledar­utfrågning i går trycka på en höjning av maxtaxan – kopplat inte minst till satsningar som att kunna ha mindre grupper.

DET SKULLE, ENLIGT Busch Thor, kunna handla om cirka 300 kronor mer och inte påverka hushåll bland de lägsta inkomstkat­egorierna. Höjningsfö­rslag som detta blir ingen valvinnare och kommer ha svårt att få större massuppmär­ksamhet. I sak lyfter KD dock ett perspektiv som lätt skyms. Välfärden måste finansiera­s och där har själva brukarna också en roll.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden