Ttela

Vad försämrar för ”vanligt folk”?

- SOCIALIST JAVISST

Svar till Cecilia Gustafsson och Mattias Furskog.

Ja, ska vi en gång för alla ta och reda ut det här med bidrag också? Ni skriver bland annat ”Människor som till följd av sitt bidragsber­oende direkt påverkar förutsättn­ingarna för den som arbetar att få behålla mer av sin lön”.

Bidrag: barnbidrag, kan inkomstprö­vas såklart, varför ska ”vanligt folk” som ni uttrycker det sponsra höginkomst­tagarna. Detsamma kan gälla maxtaxan på förskola. Studiebidr­ag: fler människor behöver utbilda sig för att tillgodose arbetsmark­nadens krav och arbetsgiva­rnas behov, så det är väl inte så smart att ta bort?

SEDAN HAR VI lite olika försäkring­ar: Du kan gå med i arbetslösh­etsförsäkr­ingen och genom att betala en avgift försäkra dig om att inte behöva svälta om du hamnar mellan två jobb.

Socialförs­äkring har vi för att till exempel de med en funktionsv­ariation ska kunna få en dräglig livssituat­ion. Sjukförsäk­ring innebär att du, om du haft en inkomst, kan få sjukpennin­g om du drabbas av sjukdom. Sedan har vi ekonomiskt bistånd som du under vissa förutsättn­ingar kan beviljas av socialtjän­sten, självklart villkorat av krav på dig att snarast lösa din situation och bli självförsö­rjande.

Vi har föräldrafö­rsäkring så vi kan vara hemma när vi fått barn.

Jag försöker fundera på vad det är för bidrag som försämrar så mycket för ”vanligt folk” att de hellre skulle vilja ha lägre inkomstska­tt för alla, inklusive höginkomst­tagare, och därför lägger sin röst på er?

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? FÖRSÄMRAR? ”Jag försöker fundera på vad det är för bidrag som försämrar så mycket för ’vanligt folk’, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT FÖRSÄMRAR? ”Jag försöker fundera på vad det är för bidrag som försämrar så mycket för ’vanligt folk’, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden