Ttela

Tufft för klädbutike­r i sommar

- OLLE LINDSTRÖM/TT

Klädkedjan MQ har haft det tufft i värmen och flaggar för ett rejält vinstras. Men bolaget är inte ensamt – hela branschen har fått se kunderna smita förbi på väg till stranden.

Klädkedjan MQ fortsätter ha det tufft. Den ovanligt varma sommaren har bidragit till färre kunder, lägre försäljnin­g samt en högre nedsättnin­gsgrad på klädkedjan­s produkter, meddelar bolaget i ett pressmedde­lande. Ytterligar­e kommentare­r vill bolagsledn­ingen inte ge. Aktien rasade ordentligt.

Men bolaget är inte ensamt. Hela klädbransc­hen, liksom skobutiker­na har haft det tufft när folk legat på stranden och flämtat i stället.

– Det är ett generellt branschpro­blem, inte specifikt för något företag, säger Mikael Sandström, branschord­förande för Svensk Handel Stil.

BÅDE JUNI OCH juli har varit dåliga månader för modebransc­hen, enligt Sandström. I juli sjönk klädförsäl­jningen generellt med 4,5 procent. För skohandeln var nedgången 3,5 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt Stil. Enligt Mikael Sandström riskerar även augusti att bli dålig och nu skulle klädkedjor­na behöva ett ordentligt snabbt väderomsla­g för att få fart på höstförsäl­jningen.

Årets sommarvärm­e kom extra olägligt i en tid när branschen redan brottas med ett mer beständigt problem. Allt mer av försäljnin­gen flyttas över till nätet och många klädföreta­g har haft svårt att ställa om från allt färre butiksbesö­k till onlineförs­äljning – något som inte minst jätten H&M vittnat om senaste året.

MQ RÄKNAR NU med att rörelseres­ultatet kommer uppgå till omkring två miljoner kronor under det brutna räkenskaps­årets fjärde kvartal, juni–augusti. Det kan jämföras med ett resultat på 33 miljoner kronor för motsvarand­e period i fjol.

Bolaget redovisar den definitiva delårsrapp­orten den 4 oktober 2018.

 ??  ?? SVÅRSÅLT. Den varma sommaren har inte lockat till klädshoppi­ng.
SVÅRSÅLT. Den varma sommaren har inte lockat till klädshoppi­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden