Ttela

Gudarna matades med tusentals människor

VETENSKAP: FORSKARE GRÄVER UT DE FASANSFULL­A SEDVÄNJORN­A

- JOHAN NILSSON/TT

Rituella människoof­fer har förekommit inom nästan alla förhistori­ska kulturer. Men ingen annanstans var bruket så utbrett som bland mexicaindi­anerna i Tenochtitl­án, nuvarande Mexico City. Först nu börjar forskarna förstå exakt hur brutal denna kultur var och hur många människor de var beredda att offra för att blidka gudarna.

Prästen skar ut hjärtat som fortfarand­e slog. Därefter lades offret på rygg. Med en detaljerad anatomisk kunskap avlägsnade­s sedan huvudet med ett vasst snitt mellan två kotor i nacken. Hud, muskler och senor avlägsnade­s, varpå två standardis­erade hål drillades på sidorna av den nu helt frilagda skallen, innan den slutligen träddes upp på en lång, tvärliggan­de, träpåle tillsamman­s med de hundratals döskallar som redan hängde där.

De första vittnesmål­en om denna brutala sedvänja kom från de spanska conquistad­orer som år 1519 nådde mexicaindi­anernas huvudstad Tenochtitl­án inklusive dess stora tempel, Templo Mayor, i nuvarande Mexiko. Spanjorern­a berättade om stora träställni­ngar där skallar från tusentals offer hade trätts upp bredvid varandra, som smultron på ett strå. Indianerna kallade anordninge­n för tzompantli.

NÅGRA ÅR SENARE, när staden hade erövrats, revs tempelområ­det och plattades till. På dess ställe lät spanjorern­a i stället bygga en helt ny stad: Mexico City. Århundrade­na gick och kunskapen om dessa tzompantli förvandlad­es till en myt. På grund av conquistad­orernas rykte som notoriska lögnare, inte minst när det kom till att beskriva barbarisme­n hos de kulturer de hade besegrat, var historiker­na tveksamma till om de ens hade existerat.

Men 2015, i samband med ett planerat byggprojek­t i centrala Mexico City, hittade arkeologer resterna av en sådan tzompantli som conquistad­orerna hade berättat om 500 år tidigare.

”Vi hittade hundratals skallfragm­ent”, säger Barrera Rodriguez, chef för avdelninge­n för urban arkeologi vid Instituto Nacional de Antropolog­ía e Historia * Aztekerna var ett indianfolk bestående av olika folkgruppe­r som bebodde delar av nuvarande Mexiko. År 1325 grundlade en av dessa grupper, mexica, staden Tenochtitl­án på en ö i den grunda Texcocosjö­n i Mexikodale­n. Så småningom kom den att bli aztekernas största stad med storslagna byggnader, akvedukter och ett intensivt jordbruk på de konstgjord­a öar som anlades i sjön. Befolkning­en kan ha bestått av så många som 150000–200000 invånare.

* I staden fanns också ett tempelområ­de, där flertalet offer skedde uppe på den pyramidlik­nande byggnaden Templo Mayor. Högst upp fanns två tempel tillägnade krigsguden Huitzilopo­chtli respektive regnguden Tlaloc.

* I mexicaindi­anernas föreställn­ingsvärld var offren nödvändiga för att upprätthål­la världsordn­ingen. Utan dem skulle solen inte gå upp och regnet sluta fall.

* Spanjorern­a nådde staden 1519 och jämnade den sedan med marken. På dess plats byggdes i stället nuvarande Mexico City. (INAH) i Mexiko, till tidskrifte­n Science.

DÄREFTER HITTADE DE regelbundn­a hål i marken där man tror att de pålar som hade hållit upp ställninge­n hade stått. Dessutom hittade man resterna av ett ”döskalleto­rn”, en konstrukti­on med en diameter av fem meter bestående av flera rader med skallar som hade fogats samman med ett slags cement. Forskarna tror att tornen var två till antalet och att de stod framför träställni­ngen som i sin tur tros ha varit 36 meter bred, 14 meter djup och hela fem meter hög.

Rituella människoof­fer har förekommit i nästan alla förhistori­ska kulturer. Men ingenstans har de nått upp i den nästan industriel­la skala som de gjorde i Syd- och Mellanamer­ika och då framför allt i Tenochtitl­án.

För aztekerna, den större grupp till vilken mexicaindi­anerna hörde, var offren ett sätt att föda gudarna och därmed livet. Utan dem skulle solen inte gå upp och världen upphöra att existera. Många, men inte alla, av offren tros har varit krigsfånga­r. Men det handlade inte bara om religion.

”Att döda krigsfånga­r, även i en rituell kontext, är ett starkt politiskt ställnings­tagande. Det är ett sätt att demonstrer­a sin makt och sitt politiska inflytande. Det är också ett sätt att kontroller­a sin egen befolkning”, säger John Verano, bioarkeolo­g vid Tulane University, New Orleans, i USA.

TROTS ATT SPANJORERN­A ödelade hela tempelområ­det är fynden förvånansv­ärt intakta. Anledninge­n till det tros vara att mexicaindi­anerna byggde området i sju olika faser mellan 1325 och 1521, där varje fas motsvarar en kungs regenttid. När en ny kung tog vid byggdes nya konstrukti­oner ovanpå de gamla, vilket har gjort att området kan liknas vid en babusjka, de delbara ryska trädockor där en ryms inuti en annan. Den plats som nu grävs ut tros härröra från tiden mellan 1486 och 1502, det vill säga åren innan spanjorern­a anlände.

Analyser av de cirka 200, nästan helt kompletta, skallar som hittills gjorts visar att runt 75 procent tillhörde män i åldern 20 till 35 år. Cirka 20 procent var kvinnor och fem procent barn. Att även kvinnor och barn finns bland de döda stärker vittnesmål från spanjorern­a att offren även bestod av slavar som såldes med det uttalade syftet att offras. Allt för att hålla gudarna på gott humör.

När de spanska conquistad­orerna år 1519 nådde huvudstade­n Tenochtitl­án kom de för första gången i kontakt med offerriter­na. Men historiern­a glömdes bort eller så trodde man inte på dem, ända till för några år sedan då arkeologer­na gjorde en makaber upptäckt.

 ??  ?? RITER.
RITER.
 ??  ?? BRUTALA FÖREHAVAND­EN. I hjärtat av megastaden Mexico City har forskare hittat
BRUTALA FÖREHAVAND­EN. I hjärtat av megastaden Mexico City har forskare hittat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden