Ttela

Håll liv i relationen efter sommaren

SOMMAR: TUFF TID EFTER SEMESTER

- KLAS WIDESTRAND/TT

– Det handlar ofta om att förväntnin­garna inte blev uppfyllda: Vi lägger så mycket hopp och längtan som ska infrias till sommaren. Men så blir det bara pannkaka av alltihop eftersom vi inte förstår att vi behöver sköta relationen under hela året och jobba kontinuerl­igt med den. Då kör det lätt ihop sig under semestern, säger relationse­xperten Charlotte Sander.

TILLSAMMAN­S MED MARS är september och oktober de månader då domstolarn­a i Sverige får in flest skilsmässo­ansökninga­r, visar statistik från de senaste åren.

Efter en misslyckad sommarledi­ghet tillsamman­s kan tanken på hösten och vintern kännas tung. Om man vill försöka att läka relationen Så här många ansökninga­r om skilsmässo­r fick svenska domstolar i snitt in varje månad mellan 2015 och 2017:

* Januari: 2 329

* Februari: 2 537

* Mars: 2 766

* April: 2 467

* Maj: 2 581

* Juni: 2 525

* Juli: 2 272

* Augusti: 2 660

* September: 2 684

* Oktober: 2 686

* November: 2 523

* December: 2 174 gäller det att börja i rätt ände, enligt Charlotte Sander.

– Det handlar mycket om att acceptera att sommaren inte blev som man hade tänkt sig och sedan fundera: Hur ska vi gå framåt? Många söker också hjälp, det är en jättebra sak.

OFTA ÄR DET just bristen på kommunikat­ion som framkallar skilsmässa­n på lång sikt, framhåller Sander och får medhåll av relationsc­oachen och författare­n Michael Larsen.

– Många människor i relationer kommunicer­ar inte med varandra. Vardagen är väldigt stressig och sedan när det plötsligt är semester upptäcker man att man inte har något att prata om; vi är inte tränade i att bara sitta ner och umgås i varandras sällskap.

Michael Larsen pekar också på att många dricker mer alkohol än vanligt under semestern, vilket innebär att impulskont­rollen blir sämre. Detta i kombinatio­n med sociala medier kan få allvarliga konsekvens­er för relationen, anser han.

– Jag har pratat med många som går ut och söker bekräftels­e på Facebook eller Instagram när det blir lite knaggligt i relationen. Det ställer till det för väldigt många förhålland­en.

Om man vill försöka komma till rätta med sina problem gäller det att börja med sig själv och fundera kring vad man vill, säger Charlotte Sander. Annars kan man inte räkna med att hitta några konstrukti­va lösningar.

– Var och en måste börja med sig själv. Så fungerar det inte alltid, ofta tittar vi hellre på vår partner och letar efter problemen där eftersom det är lättare; att se på sig själv och hitta sin egen ansvarsdel är smärtsamt för många. Men det är bara på detta sätt som man sedan kan komma fram till vad i relationen man kan acceptera och vad man anser måste förändras.

De första höstmånade­rna är ingen bra tid för den äktenskapl­iga lyckan. Efter semestern väljer många par att ansöka om skilsmässa. Men hur gör man om man vill försöka läka sin relation efter sommaren?

SAMTIDIGT ÄR DET viktigt att även kunna sätta sig i sin partners relation, för att inte bli blind för hur den andra personen känner sig.

– Det vanligaste problemet är att vi bara utgår ifrån hur vi själva känner, vi anstränger oss inte för att känna in hur det är att vara den andra personen i relationen, säger Michael Larsen.

Till sist är det viktigt att inse att man med tiden förändras, vilket båda parter måste lära sig acceptera, anser Larsen.

– Två människor som är beredda att utvecklas tillsamman­s, de har också möjlighete­n att rädda förhålland­et.

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ?? SLUT. Efter semestern är det många par som ansöker om skilsmässa. Om man vill försöka läka en relation som riskerar att ta slut gäller det att börja med att rannsaka sig själv, anser relationse­xperten Charlotte Sander.
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT SLUT. Efter semestern är det många par som ansöker om skilsmässa. Om man vill försöka läka en relation som riskerar att ta slut gäller det att börja med att rannsaka sig själv, anser relationse­xperten Charlotte Sander.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden