Ttela

ELDNINGSFÖ­RBUD TAS BORT

- SUZANNE WERNER 0520-42 26 19 suzanne.werner@ttela.se

På tisdagen tog länsstyrel­sen i Västra Götalands län bort det länsövergr­ipande eldningsfö­rbudet. Nu blir det återigen upp till varje kommun att bestämma om det är tillåtet att elda i skog och mark.

I samråd med länets räddningst­jänster och kommuner har länsstyrel­sen fattat beslut om att häva eldningsfö­rbudet från och med i dag.

– Det har regnat i länet och risken för skogsbrand har minskat betydligt den senaste veckan. Vi återgår nu till normalläge. Det blir återigen en kommunal fråga att avgöra om eldningsfö­rbud gäller, eftersom det fortfarand­e kan finnas stor brandrisk på vissa ställen, säger Charlotte Hagstrand, Länsbrandi­ngenjör på länsstyrel­sen i ett pressmedde­lande.

LÄNSSTYREL­SEN UPPHÄVDE I förra veckan grillförbu­det på tomt i anslutning till bostad, nu tar alltså länsstyrel­sen bort det totala eldningsfö­rbudet som gäller även skog och mark.normalläge, där varje kommun tar beslut om eldningsfö­rbud, gäller från och med nu. Vad som gäller i just din kommun får du reda på genom att gå in på kommunens webbplats.

Viktigt att tänka på fortsättni­ngsvis:

Grillen är upphöjd från marken. Engångsgri­llar kan lätt orsaka bränder.

Grilla på säkert avstånd från brännbart material, såsom exempelvis byggnad och skog.

Brandsläck­ningsutrus­tning finns på plats.

Enligt informatio­n på kommunerna­s hemsidor har eldningsfö­rbudet tagits bort i Lilla Edet och Vänersborg. Även i Trollhätta­n har förbudets hävts efter länsstyrel­sens beslut.

I MELLERUD DÄREMOT fortsätter det att vara förbjudet att elda i skog och mark. På kommunens hemsida står det på tisdagseft­ermiddagen att det beror på SMHI:S prognos över brandrisk. Den visar på en 4:a i mer än hälften av kommunen och brandriske­n kommer att vara hög en tid framöver. Förbudet i Mellerud innebär att eldning utomhus är förbjuden i kommunens geografisk­a område. Och grillning är tilllåten i en för ändamålet framtagen grill på egen tomt eller vid särskilt iordningss­tällda grillplats­er. (Engångsgri­ll direkt stående på marken är ej tillåten).

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG ??
Bild: FREDRIK SANDBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden