Ttela

Politiker fördömer beslut om utvisning

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NYHETER: Birgitta Ohlsson (L) menar att beslutet om att utvisa Ganesh Bista och hans familj är vansinnigt.

Ex-minister Birgitta Ohlsson (L) fördömer utvisnings­hotet mot Ganesh Bista och hans familj. – Det här är vanvettigt, säger hon.

På tisdagen kom Birgitta Ohlsson till Vänersborg under sin sista valturné. Den före detta EU- och demokratim­inistern och nuvarande riksdagsle­damoten för Liberalern­a gör en sista insats för sitt parti innan hon lägger politiken på hyllan.

Huvudmålet med besöket är Ganesh Bistas restaurang Indian Palace. Han och hans familj har bott och arbetat i Sverige under flera år. Men som TTELA har berättat riskerar de nu att utvisas för att han i ett tidigare jobb inte har tagit ut tillräckli­gt mycket semester.

BIRGITTA OHLSSON HAR under sommaren läst om fallet och vill gärna träffa familjen.

– Det är fullkomlig­t vansinnigt att skötsamma människor som driver företag ska bli utvisade på grund av små fel. Det här är ett av många exempel på när svensk byråkrati går över styr och sätter käppar i hjulen för hederligt folk. Människor känner en genuin ilska över att det här kan ske. För oss Liberaler är det också en principfrå­ga att människor ska kunna komma hit från andra länder och arbeta och försörja sig och bidra i vårt samhälle.

Vid lunchtid var den lilla restaurang­en full av liberala politiker och andra gäster. Ganesh Bista var tillfreds med uppståndel­sen.

– Jag är glad och nöjd över besöket, säger han.

Och möjligen kan uppmärksam­heten öka familjens chanser att få stanna i Sverige.

– Kanske, säger han.

Arbetskraf­tsinvandri­ng är en viktig fråga för Liberalern­a inför valet. Varför?

– Vården i Sverige skulle gå under om vi inte hade invandring­en och väldigt många företag behöver få hit de absolut bästa i olika yrken och de mest drivna människorn­a, säger Birgitta Ohlsson.

Behövs inte jobben för de människor som redan finns i Sverige?

– Jo, men samtidigt har vi en arbetskraf­tsbrist. Det finns väldigt många jobb som ingen tar eller har rätt kompetens för. Jag tycker inte att det behöver stå i motsättnin­g. Vi behöver få fram flera enkla jobb till svenska ungdomar som hoppar av skolan tidigt och för att få nyanlända att komma i arbete tidigare. Men det är inte så att det finns x antal jobb, antalet jobb växer när sektorer växer.

SAMTIDIGT FINNS DET asylinvand­rare som behöver jobb.

– Absolut.

Kan inte det bli en motsättnin­g?

– Nej, jag tror inte det. Många gånger i historien har man haft både och samtidigt. Vi har en stor arbetskraf­tsbrist i en del yrken i Sverige i dag.

Tigare i år föreslog Socialdemo­kraterna att arbetskraf­tsinvandri­ngen ska styras mot bristyrken. Behövs inte det?

– Det handlar om en efterfråga från företagen. Det som drar folk hit är ofta att det finns ett jobb redan som man kommer till och som bevisligen ingen annan velat eller kunnat ta. Man ska ta upp de problem som har funnits med arbetskraf­tsinvandri­ng. Det finns exempel när personer har blivit utnyttjade och det ska man ta på största allvar. Men jag tror att det är farligt när politiker sitter och dikterar vilka yrken som man ska få komma till.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? VISAR STÖD. Den tidigare ministern Birgitta Ohlsson (L) hälsade under tisdagen på hos Ganesh Bista och hans familj i deras restaurang i Vänersborg. Hon och flera andra Liberaler visade sitt stöd för den utvisnings­hotade familjen.
Bild: STEFAN BENNHAGE VISAR STÖD. Den tidigare ministern Birgitta Ohlsson (L) hälsade under tisdagen på hos Ganesh Bista och hans familj i deras restaurang i Vänersborg. Hon och flera andra Liberaler visade sitt stöd för den utvisnings­hotade familjen.
 ??  ?? SLUTAR. Birgitta Ohlsson sitter i riksdagen under den här mandatperi­oden men sedan slutar hon med politiken.
SLUTAR. Birgitta Ohlsson sitter i riksdagen under den här mandatperi­oden men sedan slutar hon med politiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden