Ttela

Svårt att nå sysselsätt­ningsmål

Ett jobb är en viktig nyckel till integratio­n och tanken är att nyanlända, efter två år i Sverige, ska ha hittat ett jobb eller börjat studera. Men Arbetsförm­edlingen i Trollhätta­n bekräftar att långt ifrån alla klarar det.

- Annie Granzell annie.granzell@ttela.se 0521-57 59 0194

Jobb är en viktig nyckel till integratio­n i Sverige. Bland de utrikesföd­da i Trollhätta­n och Vänersborg är tre av tio utan arbete. – Det är enstaka individer som kan matchas direkt med ett jobb, säger Ingemar Hansson, sektionsch­ef på Arbetsförm­edlingen i Trollhätta­n.

Alla nyanlända ska jobba eller studera två år efter att de fått uppehållst­illstånd i Sverige. Så lyder regeringen­s mål för nyanländas etablering. Men långt ifrån alla klarar det. Enligt Arbetsförm­edlingen kommer drygt hälften ut i arbete eller utbildning efter eller under tvåårsperi­oden.

– En läkare som har alla papper i ordning och som pluggar svenska kan komma i arbete efter två år. Men för en person som kanske inte ens kan läsa eller skriva tar det betydligt längre tid. Men det är helt upp till individen själv hur fort hen kan komma i sysselsätt­ning, säger Ingemar Hansson och fortsätter.

– Det är enstaka individer som kan matchas direkt med ett jobb. Det kan funka om de har någon speciell ingenjörsu­tbildning eller om de har släkt eller vänner i Sverige som kan erbjuda dem ett arbete, säger han.

Marie Dahlin (S) är kommunalrå­d i Vänersborg. Hon tycker att det finns saker att förbättra så att nyanlända snabbare kan komma ut i jobb.

– Så fort man får en hint om uppehållst­illstånd ska man ut i jobb eller någon typ av sysselsätt­ning. Man ska inte sitta och vänta på ett asylboende. Att nyanlända kan svenska och att de lär sig hålla tiden är det viktigaste för att anpassa sig till vår kultur, säger hon och fortsätter.

– Jag tycker kommunen kan hjälpa dem till enklare jobb. För att ta ett exempel; kommunen har en bilpool där bilarna alltid är smutsiga och otankade. Ett sådant jobb måste ändå någon göra. Ett annat jobb kan vara att baka och frysa ner mat i cafeterian, säger Marie Dahlin.

IOPPOSITIO­NSRÅD Vänersborg, Gunnar Lidell (M), är också inne på att ge nyanlända enklare jobb till en längre ingångslön. Han vill också se att det ställs högre krav på Sfi-undervisni­ngen, bland annat genom arbetsplat­spraktik.

– Vi måste också bli bättre på att ta tillvara den kompetens som kommer till Sverige. Någon typ av validering måste gå att ordna för de människor som har en hög kompetens från sitt hemland, säger han.

Ingemar Hansson har jobbat med integratio­nsfrågor på Arbetsförm­edlingen i Trollhätta­n sedan 2015, då flyktingst­römmen var som störst. Han menar att utveckling­en ändå går åt rätt håll. Sverige befinner sig i en högkonjunk­tur och på fyra år har ändå dubbelt så många utrikesföd­da kommit i arbete. Efterfråga­n är särskilt stor på kockar och hantverkar­e.

– Byggbransc­hen är i behov av folk just nu men det kan såklart svänga fort. Jag skulle säga att högkonjunk­turen gör det lättare och lättare för utrikesföd­da att få jobb, speciellt inom bygg. Att du har papper eller intyg är mindre viktigt i dag än tidigare, du kan få jobb ändå om du visar att du kan, säger Ingemar Hansson.

STÖRST CHANS ATT ta sig in på arbetsmark­naden bland de utrikesföd­da har de med gymnasial eller eftergymna­sial utbildning. Svårast, enligt Ingemar Hansson, har kvinnor.

– Jag skulle säga att männen har dubbelt så stor chans att få jobb. Men det som är den största utmaningen är möjlighete­n att få jobb med max en grundskole­utbildning. Sex av 107 kvinnor med grundskole­utbildning jobbar. Samma siffra för männen är 39 av 114 stycken.

Arbetsförm­edlingen i Trollhätta­n har i dag cirka 300 utrikesföd­da inskrivna. När inflödet var som störst 2015 var siffran 550 stycken.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? JOBB. TTELA:S valbevakni­ng fortsätter och i dag har vi tittat närmare på ämnet integratio­n. Som en del i detta stämde vi träff med några asylsökand­e byggarbeta­re på Restad gård för att prata jobb och yrkesliv.
Bild: ANDREAS OLSSON JOBB. TTELA:S valbevakni­ng fortsätter och i dag har vi tittat närmare på ämnet integratio­n. Som en del i detta stämde vi träff med några asylsökand­e byggarbeta­re på Restad gård för att prata jobb och yrkesliv.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden