Ttela

Ska inte födande ha rätt till sin kropp?

SOCIALPOLI­TIK. Motståndet mot värdmödras­kap tycks politiskt utbrett. Här måste en förändring till. Frågan sticker inte ut i valrörelse­ns brus, men är nog så viktig.

- Max Eskilsson 0520 42 26 01 • max.eskilsson@ttela.se

Vilken makt ska staten ha över våra kroppar? Ibland ställs det hela på sin spets. Frågan om surrogatmö­draskap är ännu i en hel del sammanhang kontrovers­iell. Att, när det inte är möjligt att själv få barn, låta någon annan bära barnet är inte i sig olagligt i Sverige.

Däremot erbjuder det offentliga inget stöd för detta och det blir därmed en komplicera­d process om det blir aktuellt. Tidigare i somras skrev TTELA om Sara Wärnåker vars barn bars av mostern Emma Larsson. Wärnåker beskrev det som en stor känsla.

”Det är en otroligt fin kärlekshan­dling som min syster har gjort för oss.” Det altruistis­ka surrogatmö­draskapet, vilket innebär att ingen ekonomisk ersättning förekommer, var inte praktiskt sett enkelt. Flera resor till USA gjordes och det blev slutligen av genom en fertilitet­sklinik i Washington DC (TTELA 28/7). Så skulle det inte behöva vara. För medan 15 länder tillåter en reglerad verksamhet befinner sig Sverige ännu på efterkälke­n.

FÖRRA VECKAN SAMMANSTÄL­LDE Svenska Dagbladet hur riksdagspa­rtierna positioner­at sig i frågan. Bara Moderatern­a, Centerpart­iet, Liberalern­a har öppnat för ett tillåtande, och då med förbehålle­t att det sker under altruistis­ka former.

Aspekten att ordnad kontroll är bättre än alternativ­en tas upp, men också det mer principiel­la perspektiv­et. ”Vi måste utgå från att kvinnor i Sverige kan säga ja eller nej till en så stor sak som att bära någon annans barn”, sa Camilla Waltersson Grönvall, Moderatern­as socialpoli­tiska talesperso­n och riksdagsle­damot från Lilla Edet (SVD 14/8). Miljöparti­ets språkrör Gustav Fridolin (MP) ger i Svenska Dagbladets kartläggni­ng uttryck för partisplit­tring i frågan.

I övrigt är det parlamenta­riska motståndet kompakt och det är risken för utnyttjand­e som lyfts.

Det verkar helt enkelt vara en känslig fråga.

MAN SKA HA stor respekt för att frågan är komplex och att ett införande inte sker från en natt till en annan. Med det sagt kan inte politiker gömma sig bakom ett försök till värnande av personer som själva säger sig vilja just det som politiken omöjliggör.

Varför skulle dessa politiker bättre förmå avgöra om det är det rätta att göra och hur vore hinder bättre än en reglerad process där möjlighete­r till kontroll faktiskt finns? Emma Larssons kommentar i TTELA häromvecka­n är talande.

”Jag förstår att lagen är till för att bland annat skydda mig som individ, men jag känner snarare att de har berövat mig rätten att bestämma över min egen kropp”.

 ?? Bild: ERIK NYLANDER/TT ?? FÖRÄLDRASK­AP. Frågan om värdmödras­kap har utretts men lite händer när det handlar om utförandet.
Bild: ERIK NYLANDER/TT FÖRÄLDRASK­AP. Frågan om värdmödras­kap har utretts men lite händer när det handlar om utförandet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden