Ttela

Stoppa denna politiseri­ng nu

- EMMA JAENSON Liberala Nyhetsbyrå­n

Ett tips: gå inte på museum om du vill få kunskap i historia eller kultur. Historiska museet i Stockholm fick nyligen hård kritik av historiker­n Kjell Östberg i Studio Ett (8/8) på grund av utställnin­gen “Sveriges historia”.

KULTURPOLI­TIK.

Östberg menar att museet demonisera­r välfärdsst­atens framväxt. Utställnin­gen pekar på att “folkhemmet­s upphörande” – 1976 när Socialdemo­kraterna förlorade makten – berodde på de allt för höga skatterna och en för utbredd välfärdsst­at.

Östberg å sin sida menar att det ger en skev bild av dåtidens opinion kring folkhemmet. Det fanns ingen direkt opinion mot välfärdsst­aten: enbart 13 procent av svenskarna ansåg att skattetryc­ket var en viktig fråga och kärnkrafte­n var i stället frågan som dominerade debatten.

HISTORISKA MUSEET AVSLUTAR

dessutom sin beskrivnin­g av folkhemmet med orden: “I praktiken var inte alla människor lika mycket värda”, som slutsats av 1900-talet mest tongivande samhällspr­ojekt. Men museets historiesk­rivning är inte bara dålig för att den är osaklig och utelämnar fakta. Syftet tycks inte vara att utbilda – utan att bilda opinion.

Museers främsta uppdrag är att förvärva, bevara och främja samlingar till skydd för kulturarve­t. Vad Historiska museet i det här fallet gör är i stället ett politiskt inlägg i kampen mot Sverigedem­okraterna.

Till saken hör att Historiska museets utställnin­g bara är en i raden av museer som vinklar historien för att utnyttja den som dagspoliti­skt slagträ: Etnografis­ka museet skyltade tidigare med utställnin­gen ”Playground” där man möttes av skylten ”När bröt du en norm senast?”. Utställnin­gen handlade till stor del om hbtq-rättighete­r och flyktingar och väldigt lite om de normer som ursprungli­gen tvingat människor att fly från sina hemländer.

På utställnin­garna “Orinoco” och ”En stulen värld” på Göteborgs Världskult­urmuseum var inte arkeologis­ka fynd från andra kulturer i fokus – i stället diskuteras kolonialis­m, vithetsnor­mer och identitet.

VÅR HISTORIA AVGÖR

hur vi uppfattar oss själva. Att censurera den, vinkla den eller förvanska den gynnar få. Museernas uppgift är inte att uppfostra människor att tänka på ett visst sätt. Det är inte heller att ändra på historien för att bilda opinion eller passa in i nutida trender.

Samhället är tillräckli­gt överfyllt av falska nyheter utan att museer skriver om vår historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden