Ttela

Alla grupper behöver lika god livskvalit­et

- KARIN REX SVENSSON

Den 14 augusti skrev TTELA om så kallade Lss-boenden. Bland annat redovisade­s kommunens planer för nyoch tillbyggna­der av sådana boenden, men inte beslutet att lägga ned serviceboe­ndet på Stavregård­en för ombyggnad till Lss-boende. Det innebär att en grupps behov prioritera­s på bekostnad av en annans. Alla omsorgsgru­pper har lika berättigad­e behov för en god livskvalit­et. Deras anhöriga berörs även. Flera av dem har utfört ett mångårigt – för samhället kostnadsfr­itt – arbete som anhörigvår­dare innan ett särskilt boende kunnat aktualiser­as. Nedläggnin­gen av Stavregård­ens serviceboe­nde har beslutats utan någon som helst hänsyn till de boende och deras anhöriga. Informatio­n och möjlighet att få lämna synpunkter innan beslutet togs hade varit respektful­lt, men så skedde ej. Den politiska ledningen ansåg sig ha mandat att fatta beslut över huvudet på en grupp av de mest svaga i samhället.

Om några veckor går vi till val. För egen del hoppas jag på en politisk förändring. Vi behöver ett nytt politiskt styre med respekt, empati och lyhördhet för de medborgare för vilka man planerar livsavgöra­nde beslut. Vi har nog alla förståelse för att svåra avväganden och drastiska förändring­ar ibland måste ske i vår kommun, men här har man agerat maktfullko­mligt och inhumant mot svaga och sårbara äldre medborgare.

STAVREGÅRD­EN HAR SEDAN lång tid ett mycket gott rykte som serviceboe­nde och många har uttryckt sin önskan att få komma just dit när äldreboend­e blivit aktuellt. Personalen är besjälad av att ta väl och kärleksful­lt hand om de boende och gör ett fantastisk­t arbete trots begränsade resurser. Köket levererar god mat som lagas på plats. ”Guldkanter” i tillvaron kan anordnas då och då tack vare stiftelsem­edel avsedda för just Stavregård­ens serviceboe­nde. Nu har serviceboe­ndet intagnings­stopp och de som bor där skall vara omplacerad­e till andra boenden år 2021. Detta informerad­es vi om av kommunens omsorgsför­valtnings chef på en grillfest för drygt två månader sedan. Såväl boende som anhöriga blev rejält omskakade. På fråga om vi kunde få delge våra synpunkter i en enkät, blev svaret att det inte var möjligt. Med sådana besked resignerar man och orkar inte agera.

Kommunens beslut har här slagit hårt mot svaga äldre och raserat deras trygghet i ett välfungera­nde omsorgsboe­nde. Vart tog värnandet av livskvalit­et för denna grupp vägen?

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? TRYGGHET. Kommunens beslut har här slagit hårt mot svaga äldre och raserat deras trygghet i ett välfungera­nde omsorgsboe­nde, skriver debattören.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT TRYGGHET. Kommunens beslut har här slagit hårt mot svaga äldre och raserat deras trygghet i ett välfungera­nde omsorgsboe­nde, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden