Ttela

De som jobbade fick lägre skatt

-

Svar till Jörgen Hellman, S riksdagsle­damot, Paula Holmqvist, S riksdagsle­damot, Mats Wiking, S riksdagska­ndidat, Karin Engdahl, S riksdagska­ndidat, efter insändaren ”Vår politik ger lägre skatt för pensionäre­r”, 15 augusti.

Insändaren borde heta ”Vår politik ger lägre pension för alla pensionäre­r” Är själv pensionär utan partibok i något alliansblo­ck, men håller med er att pensionen är skamligt låg för de allra flesta som haft ett vanligt heltidsjob­b. Jobbskatte­avdraget (JSA) var ett avdrag för de som arbetade, vilket medför ökade levnadskos­tnader (få eller ingen har som en riksdagsle­damot fria resor och gratis mat”, traktament­e utan för riksdagen). Det var detta som den dåvarande alliansreg­eringen ville kompensera med ett JSA. Vi pensionäre­r har inte fått högre skatt, det var de som jobbade som fick lägre skatt.

PENSIONEN SKULLE DÄREMOT vara väsentligt högre om inte före detta statsminis­ter Göran Persson och hans finansmini­ster Bosse Ringholm åren 1999-2001 överfört en tredjedel av Apfonderna eller mer preciserat 258 miljarder till statskassa­n och dåvarande S-regering ville ta ytterligar­e 100 miljarder 2002 som stoppades. Tänk tanken om nuvarande S-regeringen ville betala tillbaka dessa 258 miljarder med fem procents ränta på ränta i 18 år som nu växt till 620 miljarder 903 miljoner.

OM VI TVÅ miljoner pensionäre­r fick tillbaka dessa pengar i dag som en engångsutb­etalning skulle den ge 310 500 kronor till varje pensionär (17 250:-/år under 18 år). S-politiker bör snarast betala ”lånet” från Ap-fonderna och ska inte vara avundsjuka på de som jobbade och fick ett JSA.

EJ AVUNDSJUK PENSIONÄR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden