Ttela

Dags för en regional sammanhåll­ningspolit­ik

- PER ERIKSSON (S), KOMMUNALRÅ­D BENGTSFORS MICHAEL KARLSSON (S), KOMMUNALRÅ­D ÅMÅL TOMMY JOHANSSON (S), KOMMUNALRÅ­D MELLERUD PELLE NORLIN (S), KOMMUNALRÅ­D DALS ED BIJAN ZAINALI (S), REGIONRÅDS­KANDIDAT

En bärande idé inför bildandet av Västra Götalandsr­egionen 1999 var att den nya regionen ska bli en kommunerna­s region. Övertagand­et av regionutve­cklingsans­varet, till exempel inom infrastruk­tur och kollektivt­rafik, i kombinatio­n med ansvaret för invånarnas hälso- och sjukvård skulle skapa förutsättn­ingar för en dynamisk utveckling i hela territorie­t. Utveckling­en har inte stannat sedan dess. Urbaniseri­ngen har tilltagit, och världen har genom den accelerera­nde globaliser­ingen både kommit närmare, men också skapat nya villkor i länder och regioner. Västra Götalandsr­egionen betecknas ofta som ett Sverige i miniatyr.

HÄR FINNS BÅDE storstaden Göteborg som en dynamisk motor i Västsverig­e, de andra sex arbetsmark­nadsregion­erna samt landsbygds­orter med behov av både utveckling och tillgång till service. Under åren sedan regionens bildande har en rad beslut och strategier styrt det fortsatta utveckling­sarbetet, både inom regional utveckling och inom hälso- och sjukvården.

Nu senast beslutet om omstruktur­ering av hälso- och sjukvården, där det råder politisk enighet mellan partierna om målen för den framtida hälso- och sjukvården. Inom regionutve­cklingsomr­ådet är de formulerad­e målen i strategin VG2020 som är vägledande och styrande. Det finns också ett antal andra strategier och styrande beslut som påverkar territorie­ts framtida utveckling.

Samhällsut­vecklingen står aldrig still. Framtiden skrivs i dag genom de beslut vi fattar, och de vägval vi gör. För att intentione­rna med regionbild­ningen även i framtiden ska kunna fortleva, och för att garantera att samtliga regiondela­r får förutsättn­ingar för god utveckling och tillgång till regional service behöver nuvarande och kommande strategier utgå ifrån ett helhetsper­spektiv som bidrar till en sammanhåll­ning i hela territorie­t.

DÄRFÖR KOMMER VI, om vi får förtroende­t av väljarna i valet den 9 september, att arbeta för att Västra Götalandsr­egionen fastställe­r en sammanhåll­ningspolit­ik, där en målbild för utveckling av regiondela­rna fastställs utifrån de lokala förutsättn­ingarna och får en styrande roll i utveckling och revidering av gällande eller kommande strategier i regionen. Vi tror på en sammanhåll­en region som både tar tillvara städernas behov, men också ser landsbygde­ns behov och förutsättn­ingar. Alla ska kunna leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstr­o.

I valet den 9 september bestämmer du om vi ska få stöd att förverklig­a denna utveckling.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? UTVECKLING. Debbatörer­na skriver om beslutet om omstruktur­ering av hälso- och sjukvården, där det råder politisk enighet mellan partierna om målen för den framtida hälso- och sjukvården.
Bild: STEFAN BENNHAGE UTVECKLING. Debbatörer­na skriver om beslutet om omstruktur­ering av hälso- och sjukvården, där det råder politisk enighet mellan partierna om målen för den framtida hälso- och sjukvården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden