Ttela

Ge oss tryggare jobb!

-

Jag blir förbannad över att unga i dag behöver leva på nåder för att arbetsgiva­re inte vill ha riktiga anställnin­gar. I dag är över 250 000 människor i Sverige behovselle­r timanställ­da. Och tro inte att de flesta vill ha det så! Vem skulle självmant välja leva sitt liv i ständig beredskap för att få livet att gå ihop? Att behöva sova med mobilen under kudden för att kunna hugga först på ett jobb-sms, eller behöva ägna hela sin vakna tid åt att jaga timmar? Aldrig våga tacka nej till ett pass, eftersom man inte vet när nästa chans att jobba kommer.

Detta var inte möjligt i Sverige innan anställnin­gsformen allmän visstid infördes av Moderatern­a senaste gången de satt vid makten. De lovade guld och gröna skogar, och slog dövörat till när varningar kom från andra partier och facket.

Och se nu vart vi är i dag – otrygga anställnin­gar blir bara vanligare. De unga i dag tror att villkoren alltid har sett ut så här på arbetsmark­naden! Inga rättighete­r och ingen kontroll. Korta påhugg med kort varsel och fritiden förvandlas till en evig jakt på timmar.

Därför hoppas jag verkligen att Socialdemo­kraterna får möjlighet att genomföra det de lovar. Att avskaffa allmän visstid, att 90 procent av de anställda i offentlig sektor är fastanstäl­lda och att i Sverige ska kollektiva­vtalen bestämma lönerna, inte moderatpol­itiker.

För mig är det viktigaste i valet att politikern­a ska jobba för att vi ska ha det bra på jobbet och att satsa på vården och skolan. Därför kommer jag rösta på Socialdemo­kraterna.

Jan Andersen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden