Ttela

”Jag vill betala skatt i Sverige”

VÄNERSBORG: ARBETE STÅR HÖGT UPP PÅ ÖNSKELISTA­N

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

På asylboende­t Restad gård bor människor med olika typer av yrkeskompe­tens. TTELA stämde träff med några av dem, som skräddaren Ahmed Sultani, muraren Sami Saleh och målaren Khaldoun al Ali, för att prata jobb och sysselsätt­ning.

Många av dem vi träffar har bott länge på Restad gård. Runt två år är det vanligaste – vissa mer, andra mindre. För dem har sysselsätt­ning blivit livsviktig­t, något att fokusera på.

Så när Röda Korset i Vänersborg i våras drog igång ett byggprojek­t där yrkeskompe­tenta asylsökand­e skulle renovera ett av köken på asylboende­t var intresset stort. Under flera veckor skulle målare, snickare och murare ha något att göra och få användning av sina kunskaper.

– Vi har alla jobbat inom byggbransc­hen. Men går man sysslolös en länge tid så behöver man hjälp att väcka huvudet igen, säger Sayed Yahya Hussaini, som har fungerat som arbetsleda­re i byggprojek­tet.

Sami Saleh jobbade som murare i Iran och byggde polisstati­oner och skolor. Han hjälpte även den amerikansk­a militären att bygga upp flera militärbyg­gnader.

– Det är varför jag söker asyl i Sverige, säger han och fortsätter.

– I våra hemländer går det ofta till så att man blir lärling och får sin utbildning den vägen. De flesta av oss har lärt oss yrket genom att jobba. Man börjar kanske runt 14års åldern då man följer med någon familjemed­lem till jobbet. Min pappa jobbade med olja men det var inget för mig, säger han.

– Det finns yrkesutbil­dningar också men det är inte många som går dem, säger Sayed.

AHMED SULTANI SOM är skräddare jobbade tidigare på en fabrik tillsamman­s med tio andra skräddare i Teheran.

– Jag är född i Afghanista­n men jobbade i Iran. Vi sydde upp mycket kläder. Skillnaden jämfört med Sverige är att det är helt andra storleksmå­tt. Det måste jag lära mig, säger han och fortsätter.

– Här på boendet försöker jag lära de andra vad jag kan. Jag syr och designar kläder som säljs i butiken i stan, säger han och syftar till den Röda Kors-butik som finns i Vänersborg.

AHMED BERÄTTAR ATT han bott i Sverige i tre år, han går i skolan i Göteborg och väntar på besked om han ska få stanna eller inte. Det är först under de senaste tio månaderna som har fått chansen att utöva sitt yrke.

– Det är bra. Jag har haft en liten depression. Nu mår jag mycket bättre. Drömmen är att läsa på någon designskol­a, i Borås kanske, säger han.

Byggkillar­na väntar i dag på att ett nytt byggprojek­t ska dra igång på Restad gård. Köket de byggde är klart sedan några veckor. Men helst av allt skulle de vilja jobba här i Sverige.

– Vi behöver inte socialbidr­ag, vi kan jobba. Vet du vad jag vill, jag vill betala skatt i Sverige, säger Khaldoun Alali.

CARL-GUSTAV ANDERSSON FRÅN Röda Korset i Vänersborg är den som har dragit igång byggprojek­tet på Restad gård.

– Men jag har märkt att det är svårt för asylsökand­e att ens få ett provjobb eller en praktikpla­ts – trots bristen på byggarbeta­re. Jag skickade ut 120 brev till byggare i området för att söka praktikpla­ts men jag fick inget svar. Då börjar jag fundera. De här killarna kan så mycket, det gäller bara att de får förtroende och får visa det också.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? FABRIKSJOB­B. Ahmed Sultani är skräddare och jobbade på en fabrik i Teheran innan han kom till Sverige. Han önskar jobba som skräddare även i framtiden.
Bild: ANDREAS OLSSON FABRIKSJOB­B. Ahmed Sultani är skräddare och jobbade på en fabrik i Teheran innan han kom till Sverige. Han önskar jobba som skräddare även i framtiden.
 ??  ?? JOBBAR. Sami Saleh är murare och Sayed Yahya Hussaini är arbetsleda­re. De skulle gärna se att asylsökand­e får jobba under asylproces­sen.
JOBBAR. Sami Saleh är murare och Sayed Yahya Hussaini är arbetsleda­re. De skulle gärna se att asylsökand­e får jobba under asylproces­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden