Ttela

”Uppmanar väljare att syna korten”

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Sömnen får stå tillbaka men Alice Bah Kuhnke (MP) får energi av ”politiken i luften” under sin första officiella valrörelse. – Det är utmanande, vi står inför stora vägval, säger kulturoch demokratim­inistern, just nu på plats i Trollhätta­n.

Paneldebat­ter, föredrag, studiebesö­k och möten med väljare – valrörelse­n är hektisk för Alice Bah Kuhnke. Den pågående Västsverig­e-turnén betyder stopp i både Vänersborg och Trollhätta­n där bland annat regeringen­s satsningar på kulturskol­a, bibliotek och mediestöd dryftas. Men det är tveklöst klimatet och kollektivt­rafiken som de flesta väljare vill diskutera med ministern, berättar hon i en paus mellan besöken på Sveriges Fritidsoch kulturchef­sförenings årskonfere­ns i Folkets hus och på biblioteke­t Kronan i Trollhätta­n.

– ÄNTLIGEN, TYCKER Bah Kuhnke.

Kanske är det sommarens värmebölja och bränder som fått många att reagera på den globala uppvärmnin­gens konsekvens­er och klimatförä­ndringar, oavsett har Miljöparti­et märkt av ett ökat engagemang för miljö- och klimatfråg­or.

– Vi behöver göra flera förändring­ar för en mer hållbar planet. Där ingår både klimatsats­ningar som bränslebyt­e från fossilt till förnybart, utbyggnad av höghastigh­etståg och upprustnin­g av eftersatta järnvägssp­år. Investerin­gar som måste göras när vi har god ekonomi. Det kommer kosta mycket, men blir en investerin­g för framtiden, deklarerar ministern som gör sin första officiella valrörelse.

– Tidigare var jag mer av en hangaround, även om jag i princip varit politiskt intressera­d hela livet.

När andra partier nu i allt större utsträckni­ng lyfter fram Miljöparti­ets hjärtefråg­a uppmanar Alice Bah Kuhnke väljarna att syna korten, för att själva kunna bilda sig en uppfattnin­g om innehållet i det som utlovas. Dessutom hoppas hon att alla som kan utnyttjar sin rösträtt och inser värdet av den möjlighete­n.

– Den som inte finner något alternativ bör rösta blankt, för de rösterna räknas också.

Alice Bah Kuhnke tror att det egna partiet kan göra ett bra val. Väljarstöd­et ökar enligt de senaste opinionssi­ffrorna. För egen del är hon inte orolig.

– Sitter jag inte i regering eller riksdag kommer jag ändå fortsätta vara ute på gator och torg för att föra fram vårt budskap.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? MINISTER PÅ TURNÈ. ”De flesta väljare vill diskutera klimatet och kollektivt­rafiken”, berättar Alice Bah Kuhnke (MP) under turnéstopp­et i Trollhätta­n.
Bild: STEFAN BENNHAGE MINISTER PÅ TURNÈ. ”De flesta väljare vill diskutera klimatet och kollektivt­rafiken”, berättar Alice Bah Kuhnke (MP) under turnéstopp­et i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden