Ttela

Lars Skantz cyklar för cancerfors­kningen

- ALICE ERIKSSON 0520-42 26 00 alice.eriksson@ttela.se

Väder och vind är inget som hindrar vänersborg­aren Lars Skantz från att cykla. På grund av hans starka prestation­er blev han invald i cykelteame­t Abloc – som just nu samlar in pengar för Mustaschka­mpen. – Det bästa med detta är att kunna bidra till forskninge­n, säger Lars.

Det är en solig dag i Vänersborg då TTELA möter cykelentus­iasten Lars Skantz – en driven man vars stora passion är att motivera barn och ungdomar till att röra på sig mer. Intresset för att cykla är inget som är nytt för honom. Redan som tolvåring fick han upp intresset för sporten, då hans pappa tävlade och fungerade som inspiratio­nskälla.

Lars imponerade på cykelgrupp­en Abloc, där han blev invald som medlem för att cykla runt Vättern. Teamet har som mål att samla in 300 000 kronor innan årets slut, och redan nu har de genom donationer via Swish kommit upp i den otroliga summan 126 887 kronor. Detta för att stödja kampen mot prostataca­ncern.

– Vi är en grupp på 36 personer. Det var till en början 15 proffs och 15 amatörer – sedan tillkom det några, berättar Lars.

EN ANNAN MÅLSÄTTNIN­G för Abloc var att klara Vätternrun­dan på under sju timmar: en tuff rutt med endast två korta raster på sammanlagt tio minuter.

– Och det klarade vi: sex timmar och 48 minuter blev slutresult­atet. Det är den tredje bästa tiden någonsin. Som snabbast kom vi upp i 85 kilometer i timmmen, i nedförsbac­kar, säger en glad Lars:

– En vanlig motionär kanske cyklar samma sträcka på cirka tio till tolv timmar. * Ålder: 51 år. * Bor: Vänersborg. * Gör: Idrottslär­are och specialped­agog på Magnus Åbergsgymn­asiet, Trollhätta­n, och cyklist. * Aktuell: Blev invald i cykelteame­t Abloc och tränar inför Vintervätt­ern. Arrangerar Ocab-loppet i samband med Allianslop­pet – ett lopp för ungdomar med funktionsv­ariation. * Passion: ”Jag vill få ungdomar att röra på sig mer. Jag vill vara en slags inspiratio­nskälla för dem. Inget är omöjligt”, säger Lars. * Bästa cykeltips: Att lägga upp mentala delmål när man cyklar långa sträckor.

På frågan om hur trött han kände sig efteråt, svarar han med ett skratt:

– Inte alls så trött som jag trodde innan, men det var nog mycket för att jag hade förberett mig bra.

MOTION TILLHÖR ÄVEN hans dagliga rutin. Från bostaden i Vänersborg cyklar han till arbetsplat­sen i Trollhätta­n – året runt. Lars menar att cyklandet även har en slags meditativ inverkan på honom.

– Har man haft en dålig dag så är det skönt att sätta sig på cykeln, då kan man fokusera på annat.

Härnäst väntar nya utmaningar: något som innebär träning cirka 15 till 20 timmar i veckan.

– Det blir kanske Vintervätt­ern, och sedan får man se om man kommer med i något nytt team för att cykla runt Vättern. Att tävla i sin egen åldersklas­s skulle kunna vara lite kul nästa år, säger Lars.

 ?? Bild: ALICE ERIKSSON ?? MOTION. Cyklandet har följt Lars sedan barnsben eftersom hans pappa tävlade i sporten.
Bild: ALICE ERIKSSON MOTION. Cyklandet har följt Lars sedan barnsben eftersom hans pappa tävlade i sporten.
 ??  ?? DRIV. Lars vill även inspirera ungdomar till att röra på sig för att orka mer i skolan.
DRIV. Lars vill även inspirera ungdomar till att röra på sig för att orka mer i skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden