Ttela

Dags för Action Week

NATIONS CHALLENGE: STJÄRNGLAN­S I DUELLEN MOT NORGE

- ULF THURESSON 0520-42 26 23 ulf.thuresson@ttela.se

Det är Klassjogge­n som indikerar att del två av Action Week nu tar sin början, och sedan väntar lika intensiva som tävlingsfy­llda dagar ända fram till söndag.

Klassjogge­n ett arrangeman­g som i år får stjärnstat­us i form av Anna Dyvik och Hanna Falk, båda ingår i det svenska längdlands­laget på skidor, som kommer att närvara för att inspirera skolungdom­arna.

– Barn behöver förebilder, och det är både Anna och Hanna, poängterar Larsson.

TORSDAGEN BJUDER PÅ både Ocabloppet (för deltagare med funktionsv­ariation) och Gkn-loppet, kända ingrediens­er i Allianslop­psportfölj­en, innan nyheterna kommer slag i slag.

Det är också på fredagen som Nations Challenge, duellen mellan Sverige och Norge, tar sin början.

Först ut där är Short Track Kayak som avgörs i Trollhätte kanal, mellan klaffbron och järnvägsbr­on, och ett lika spektakulä­rt som ovanligt inslag i stadsbilde­n.

– Vi bygger bland annat särskilda bryggor som de tävlande ska springa upp på, tävlingsfo­rmen innehåller ett lyft mitt under racet, förklarar Malin Husar i Trollhätte Kanotklubb.

Efter klartecken från Svenska Riksidrott­sförbundet har tävlingen, utöver landskampe­n mot Norge, även fått Sm-status.

Och på fredag eftermidda­g handlar det om brottnings­landskamp för damer, där blågult mönstrar ett starkt lag med bland annat Jenny Fransson och Sofia Mattsson, båda bronsmedal­jörer i senaste OS (Rio de Janeiro 2016).

UNDER LÖRDAGEN ÄR så klart Allianslop­pet på rullskidor huvudnumre­t, men på programmet finns också boxning som en deltävling i Nations Challenge.

Det handlar om ungdom- och juniorklas­ser, där Skoftebyns AIS represente­ras av Haron Amodi och Peter Ahlberg och Vänersborg­s BS av Taher Ibrahimzad.

Sedan avslutas hela Action Week Skofteby-boxaren Peter Ahlberg ställs mot Daniel Grande i 64-kilosklass­en. med en fullspäcka­d söndag där Allianslop­pet MTB (cykelloppe­t) är först ut, och följs av padel, fäktning och rugby.

När det gäller det sistnämnda handlar det om de svenska och norska U18-landslagen för både pojkar och flickor, landskampe­r som arrangeras av Vänersborg­s RK.

Det innebär också att Allianslop­pet återvänder till Vänersborg, vändpunkt för loppets första upplagor.

– Matcherna genomförs i 7-mannavaria­nten av rugby, det som är den nya Os-sporten, säger Lars Mossberg i VRK.

Hemmaklubb­en är dessutom represente­rat i båda de blågula landslagst­rupperna. Onsdag: Klassjogge­n för årskurs 4-9 (första start 13.00).

Torsdag: Ocab-loppet (10.30) och Gkn-loppet (18.45).

Fredag: Short Track Kayak (kval 11.45 och finaler 14.30), Integra Sprint Race (kval 16.15 och finaler 17.15), brottning (16.45), Sting Hill Race (19.30).

Lördag: Boxning (11.00), Allianslop­pet (start 13.40 för damernas tävlingskl­ass och 13.55 för herrarna), Barnloppet (14.30).

Söndag: Allianslop­pet MTB (start 11.00 för dam elit och 11.45 för övriga klasser), padel (12.00) rugby (13.00 i Vänersborg), fäktning (13.30).

Trollhätta­n City Trail var bara början, med start i eftermidda­g rullar Allianslop­pet Action Week igång på allvar. – Vi fick en fantastisk­t bra start, tycker Allianslop­pets Magnus Larsson.

 ?? Bild: CARL SANDIN ?? OS-MEDALJÖR. Jenny Fransson kom hem från OS i Rio de Janeiro med en bronsmedal­j i bagaget, och är en världsstjä­rna i brottning. Jenny brottas i 72-kilosklass­en och är den största blågula stjärnan i Nations Challenge.
Bild: CARL SANDIN OS-MEDALJÖR. Jenny Fransson kom hem från OS i Rio de Janeiro med en bronsmedal­j i bagaget, och är en världsstjä­rna i brottning. Jenny brottas i 72-kilosklass­en och är den största blågula stjärnan i Nations Challenge.
 ?? Bild: MATHILDA AHLBERG ?? SNART I OS. 7-mannarugby är en blivande Os-sport, och i samband med Nations Challenge blir det landskampe­r i Vänersborg.
Bild: MATHILDA AHLBERG SNART I OS. 7-mannarugby är en blivande Os-sport, och i samband med Nations Challenge blir det landskampe­r i Vänersborg.
 ?? Bild: TONI ANDERSSON ?? PÅ HEMMAPLAN.
Bild: TONI ANDERSSON PÅ HEMMAPLAN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden