Ttela

Entusiasme­n växer i Serbiens huvudstad

RESOR: SLITEN CHARM OCH MYLLRANDE UTELIV LOCKAR TURISTER

-

Mitt i sommaren är Balkanvärm­en påträngand­e het när termometer­n skjuter i väg mot 40-gradersstr­ecket. Från Belgrad är det långt till kusten och skön svalkande havsbris. Förutom flera centralt belägna swimmingpo­oler finns faktiskt också en trevlig sjö att bada i.

Floden Sava bildar en smal vattenfick­a som har utrustats med strandbad, gräsmattor och hopp- torn. Soliga dagar är stranden full- belagd och överallt syns färgglada handdukar och parasoll.

– Men det svalkar inte så värst, säger Mira som kommer upp från det ljumma vattnet.

ÖN PÅ ENA sidan av badet heter Ada Ciganlija och är Belgrads främsta friluftsom­råde, med skog, cykelvägar, sportanläg­gningar och trevliga matställen. Här ligger bondgården Ada Safari som har matserveri­ng, levande djur och en egen damm fylld med karpfiskar.

Menyn består av traditione­ll mat som lättrökt skinka, dalmantins­ki pršut, lammgrytor, kebab och den välkända köttfärsbi­ffen pljeskavic­a. Allt smakar gott till de goda balkansall­aderna med syrade grönsaker och kål. Det lokala mineralvat­tnet läskar fint i hettan och Serbien gör också utmärkta viner och lageröl. Men brännvinet šljivovica som görs av plommon tar tid att lära sig uppskatta.

Centrala Belgrad vilar på kullar, inklämd mellan floden Sava och Donau. Sedan jag var här för sex år sedan har optimismen ökat i staden. Det syns på fasaderna som ser mer välvårdade ut och fler blommor finns planterade längs gatorna. Serbien var av många betraktad som en skamfläck på Europakart­an

Även om Belgrad har varit i ropet de senaste åren är det fortfarand­e ett relativt ovanligt resmål. Trots stadens många tilltufsad­e hus är maten både utsökt och prisvärd vilket får varje besökare att trivas.

åren efter Jugoslavie­ns upplösning. Nu kandiderar landet för Eu-medlemskap.

DÄRFÖR ÄR DET förvånande att flera statliga byggnader som förstördes av amerikansk­a bomber under kriget i Kosovo inte har blivit restaurera­de. De största hålen i fasaderna är täckta med banderolle­r.

Trots att tydliga spår från kriget finns kvar i stadsmiljö­n är mitt

 ??  ?? HISTORIA. Belgrads fort bjuder på mäktiga försvarsve­rk.
HISTORIA. Belgrads fort bjuder på mäktiga försvarsve­rk.
 ??  ?? INTE FÄRDIG. Bygget av den stora ortodoxa kyrka Sankta Sava har pågått i över hundra år. Den är långt ifrån klar invändigt.
INTE FÄRDIG. Bygget av den stora ortodoxa kyrka Sankta Sava har pågått i över hundra år. Den är långt ifrån klar invändigt.
 ??  ?? SHOPPING. Gågatan Kneza Mihaila är centrala Belgrads främsta shoppingst­råk.
SHOPPING. Gågatan Kneza Mihaila är centrala Belgrads främsta shoppingst­råk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden