Ttela

ARN: Försvunnen dator ska ersättas

- KARIN NILSSSON konsument@gp.se

Anmälaren sålde datorn och skickade den till köparen via Postnord. Men paketet kom aldrig fram till köparen som begärde ersättning av företaget.

Anmälaren sålde en dator via Tradera och skickade den i oktober 2017 med ett rekommende­rat paket till köparen. Försändels­en kostade 149 kronor. Paketet kom inte fram och Postnord medgav att företaget tappat bort paketet.

Tradera krävde av anmälaren att köpesumman skulle betalas tillbaka. Anmälaren i sin tur begär ersättning för köpesumman och portokostn­ader, totalt 4 769 kronor, av Postnord.

PARTERNA ÄR ÖVERENS om att paketet försvunnit och om att det i princip föreligger en ersättning­sskyldighe­t för Postnord. Men Postnord motsätter sig kravet på ersättning. Enligt företagets allmänna villkor kan ersättning endast utgå för verklig skada. Enligt villkoren måste avsändaren, genom kvitto eller faktura, styrka värdet på försändels­en.

Anmälaren skickade ett kvitto som innehöll en annan persons namn och ett kvitto som visade sig vara manipulera­t till Postnord. Därför anser företaget att värdet på försändels­en inte styrkts.

Anmälaren uppger att det kvitto han fick när datorn inhandlade­s la han tillsamman­s med datorn i det borttappad­e paketet. Kvittona han skickade till Postnord skickade han av misstag.

UTIFRÅN HANDLINGAR I ärendet, bland annat den fortlöpand­e korrespond­ens som anmälaren haft med köparen, menar Allmänna reklamatio­nsnämnden (ARN) att det är övervägand­e sannolikt att paketet med datorn faktiskt skickades. Därmed har anmälaren förlorat datorn utan att tillgodogö­ra sig någon köpesumma och anses därmed ha lidit en verklig skada.

ARN rekommende­rar därför Postnord att ersätta med anmälaren med 4 620 kronor. Eftersom paketet förlorades ska Postnord också betala tillbaka kostnaden för tjänsten, 149 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden