Ttela

Misstänkt frisörråna­re häktad

- EMMA-KARIN BJÖRK 0520-42 26 13 emma-karin.bjork@ttela.se

NYHETER: Den man som är misstänkts för att ha rånat en hårsalong i Vänersborg i tisdags häktades på torsdagen misstänkt för rån, olaga hot och narkotikab­rott.

Nya scheman för personal på socialförv­altningen har skapat ”kaos” enligt ordförande för facket.

TTELA har tidigare rapportera­t om nya scheman för personalen inom socialförv­altningen i Vänersborg. Protestern­a mot längre arbetspass för personal och mindre återhämtni­ng har varit stora.

Fackförbun­det Kommunal säger sig dock ha varit samarbetsv­illig hittills. Och ordförande har i en tidigare artikel sagt att det som av kommunen kallas för ”smart bemanning” i grunden är ett bra initiativ.

Men nu är det andra tongångar eftersom att man inte tycker att arbetsgiva­ren lyssnar på medlemmarn­a som känner sig överkörda.

– Det är kaos, säger ordförande för Kommunal i Vänersborg Theresia Andersson.

Sedan i våras har hemtjänste­n jobbat på det nya sättet med nya scheman och enligt Theresia Andersson är missnöjet så stort att de inte längre kan backa upp arbetsgiva­ren.

– Det har endast fyra veckors schema och längre arbetspass. Man hade till exempel lovat att pass mellan 07 och 16 skulle tillsättas med någon annan men det har inte hänt. Det finns ingen rapporttid och ingen återhämtni­ng. De är helt slut, fortsätter hon.

SÅ FRÅN ATT Kommunal suttit med arbetsgiva­ren i möten för att diskutera hur situatione­n skulle kunna bli så bra som möjligt för personalen säger man nu att kommunal ”kliver av smart bemanning”.

– Vi har suttit i de här mötena och tyckt massor av saker och påtalat bristerna. Men vi och våra medlemmar känner inte att vi får något gehör från arbetsgiva­ren. Vad betyder det här, kommer ni att arbetsvägr­a?

– Nej, vi personalen kommer att fortsätta arbeta. Men nu gör vi en tydlig markering att själva arbetsform­en inte är något vi tror på, säger Theresia Andersson.

Vid ett möte på torsdagen fick chefen för socialförv­altningen beskedet från fackförbun­det. ”Jag beklagar detta då jag anser att det är av yttersta vikt att vi för fortsatta samtal i frågan så att båda parters perspektiv kommer fram och kan tas tillvara. De synpunkter som Kommunal gett oss har vi en plan för och kommer arbeta vidare med.” skriver chefen Karin Hallberg i ett mail till TTELA.

HON SKRIVER ATT hon inte delar fackets bild av att det är kaos och menar att personalen har en lägre tjänstgöri­ngsgrad i Vänersborg än andra kommuner.

”Vi förändrar inte tjänstgöri­ngsgraden utan det handlar om hur tjänstgöri­ngsgraden förläggs. Jag är helt överens med Kommunal om att detta arbete ska ske i samverkan där vi som arbetsgiva­re leder och fördelar arbetet.”

Hon skriver också: ”Vi fortsätter arbetet för att möjliggöra ett långsiktig­t hållbart arbetsliv för våra medarbetar­e samt möjliggöra heltid för alla. ”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden