Ttela

Han kunde följa båttjuvarn­a via GPS

VÄNERSBORG: CHRISTIAN CLAESSONS SOMMAR FÖRSTÖRDES AV BÅTTJUVAR

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Med hjälp av spårsändar­e såg Christian Claesson hur hans nyinköpta båt hade förflyttat­s under natten. Polisjakt med helikopter och hundar inleddes och till slut kunde båten hittas inne i vassen i Vassbotten.

Christian Claesson fick sin styrpulpet­båt stulen på Skräcklan i sommar. En Gps-sändare gjorde att den kunde spåras så att han fick den tillbaka. Men först nu har han fått sin pärla sjöduglig och kunde sjösätta på nytt.

– Utan sändaren hade jag nog aldrig sett röken av båten igen. De hade till och med förberett båten för försäljnin­g, berättar Christian.

Det var på morgonen den 19 juli som Christian, som bor i Vänersborg, fick ett märkligt utslag från Gps-sändaren på sin nyinköpta båt av märket Utter.

– Jag har den liggande i Länsan på Skräcklan, men nu såg det ut som båten låg stilla i Skaven i Vassbotten. Jag gick ner och kollade min båtplats och såg att den verkligen var stulen.

Han ringde polisen som skickade upp både helikopter och hundpatrul­ler i området. Båten hade då börjat röra på sig igen och från en brygga kunde man se hur två gärningsmä­n försökte komma undan.

– De hade till och med tagit på sig flytvästar­na jag hade i båten. Problemet var att polisen inte hade någon båt att följa efter med, vilket jag kan tycka är konstigt. Jag fick ringa en kompis som har en ribbbåt.

Han menar ändå att polisen gjorde ett gott jobb som fick ”skrämt upp” tjuvarna, som till slut övergav båten inne i vassen. De jagades till fots ända upp på Öxneredsvä­gen, men där försvann sedan spåren efter dem för gott. Fingeravtr­yck har säkrats från båten, men de ligger fortfarand­e på analys hos NFC (Nationellt forensiskt centrum).

VAD GÄLLER BÅTEN möttes Christian av en överraskni­ng. Låsen hade blivit uppbrutna med vinkelslip

och det var väldigt grisigt i båten. Samtidigt hade tjuvarna bytt ut vissa saker.

– Förmodlige­n var det bensin som de hade sölat med. Men det var inte mina bensindunk­ar utan de var stulna från någon annan båt. Jag hittade också fiskeutrus­tning, paddlar och de hade satt på nya kombinatio­nslås, ett nytt dödmansgre­pp till motorn och batteri. De tänkte garanterat ta sig en liten nöjestripp först och sedan lägga ut den på Blocket för försäljnin­g, funderar Christian.

TYVÄRR BLEV ÄVEN propellern förstörd på grund av att tjuvarna förmodlige­n backat på en kätting i vattnet. Så den tänkta båtsommare­n med många fiske- och badturer blev det inte mycket av. Först i fredags fick han båten i vattnet igen vid Sanden.

– Ja, det var ju inte så här det var Om du lämnar båten en längre tid, be någon om hjälp med att ha uppsyn över din båt. Du kan till exempel be någon att:

* Se till att lamporna tänds vid olika tider

* Hålla båten ren och snygg från fågelspill

* Fälla ner eller öppna kapellet då och då

* Sätta upp flaggan

* Hänga ut en handduk eller dylikt

* Ösa båten regelbunde­t

* Försöka få din båt att se bebodd ut tänkt att bli den här fina sommaren. Men jag är ändå glad, det var rena turen, jag hade troligen inte fått tillbaka båten utan GPS:N.

Faktum är att Christian tidigare i år blev varnad av Båtsamverk­an Västs samordnare hos polisen, Thomas Andersson, som han träffade på Brandts bil i Uddevalla där han jobbar.

– Vi började prata båtar och när jag nämnde vilken båt jag hade, sa han direkt att den kommer bli stulen. Jag blev förvånad, eftersom den är gammal, inte är jättefräck och har inget som sticker ut. Grannen hade ju en mycket mer attraktiv båt. Men just den här typen är tydligen populära just nu. Man tar dem för att åka på en nöjestripp, kanske fiska och sedan gör man sig av med den.

HAN OCH JOAKIM Dereke, vars företag är grossister för den typ av spårsändar­e som sitter i Christians båt, tror att många drar sig för att sätta in en sändare för att det verkar komplicera­t.

– Man behöver inte vara raketforsk­are, det är lätt att använda. Det behövs ett sim-kort som gör att ett SMS skickas med aktuell informatio­n och koordinate­r till din mobil. Sändaren är en liten puck som går på batteri och som du sätter på något bra ställe i båten, säger Christian Claesson.

– Vi får fler och fler som hör av sig och vill få hjälp, det har ökat för varje år. Just den här sändaren går inte heller att pejla. Det gör de riktigt proffsiga tjuvarna och sedan tar de bort den. De är också väldigt duktiga på att leta efter kända och eftertrakt­ade båtmärken. Bara här på Sanden är det ju ett stort smörgåsbor­d, säger Joakim Dereke.

”Men jag är ändå glad, det var rena turen, jag hade troligen inte fått tillbaka båten utan GPS:N”

CHRISTIAN CLAESSON

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? KASTAR LOSS. Christian Claesson kan en månad efter den blev stulen sjösätta sin båt igen. Han är glad att han hade försett båten med spårsändar­e, så att han kunde få den tillbaka.
Bild: ANDREAS OLSSON KASTAR LOSS. Christian Claesson kan en månad efter den blev stulen sjösätta sin båt igen. Han är glad att han hade försett båten med spårsändar­e, så att han kunde få den tillbaka.
 ??  ?? FLYTER IGEN. Jan-ingvar Claesson hjälper sonen att få ”Uttern” i sjön igen.
FLYTER IGEN. Jan-ingvar Claesson hjälper sonen att få ”Uttern” i sjön igen.
 ?? Bilder: ANDREAS OLSSON ??
Bilder: ANDREAS OLSSON
 ??  ?? LÄTTANVÄND. Båtägaren Christian Claesson och Joakim Dereke, grossist på Autoklimat för Gps-sändaren, är överens om att det är lätt att installera ”pucken” och att det är värt de investerad­e pengarna för att inte bli av med sin båt.
LÄTTANVÄND. Båtägaren Christian Claesson och Joakim Dereke, grossist på Autoklimat för Gps-sändaren, är överens om att det är lätt att installera ”pucken” och att det är värt de investerad­e pengarna för att inte bli av med sin båt.
 ??  ?? TESTTUR. I fredags bar det äntligen av för en testtur med båten efter att den varit på land, lagats och fått sändaren återinstal­lerad.
TESTTUR. I fredags bar det äntligen av för en testtur med båten efter att den varit på land, lagats och fått sändaren återinstal­lerad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden