Ttela

”Jaenson gör snedvridna påståenden”

- KATHERINE HAUPTMAN museichef Historiska museet

REPLIK. Utställnin­gen Sveriges historia på Historiska museet i Stockholm har nyligen kritiserat­s av historiepr­ofessorn och vänsterdeb­attören Kjell Östberg i en artikel i Aftonblade­t (7/8). I TTELA upprepar Emma Jaenson, Liberala Nyhetsbyrå­n, (22/8) Östbergs kritik som gäller en kort text i utställnin­gen och antyder att texten är del av en aktuell debatt om politiseri­ng av historia.

LÅT MIG GE fakta i målet: Utställnin­gen, som spänner över 1000 år av vår historia, öppnade i maj 2010 och texten om Folkhemmet skrevs således för mer än åtta år sedan. Texten är en text av flera som handlar om välfärdsst­atens framväxt och vilka effekter den hade för stora grupper i samhället, positiva liksom negativa. Det väljer Jaenson att helt bortse ifrån, eller åtminstone inte upplysa läsarna om.

Det blir också snedvridet att påstå att utställnin­gstexten förklarar Socialdemo­kraternas valförlust 1976 med det höga skattetryc­ket och en alltför utbredd välfärdsst­at. I texten som Östberg och Jaenson refererar till står det ordagrant: ”Internatio­nell konkurrens från låglönelän­der, energikris, oro på arbetsmark­naden och en stor offentlig sektor som krävde höga skatter, var några av de orsaker som bidrog till att socialdemo­kraterna förlorade makten 1976.”

JAG ÄR GLAD över de diskussion­er som handlar om Historiska museets verksamhet och arbetar kontinuerl­igt för att utveckla och förbättra den för våra besökare. Historiska museet har ett stort ansvar för den historiesk­rivning vi förmedlar. Jag hoppas också att det finns många slags åsikter om museet och en levande diskussion om historia och historiesk­rivning i allmänhet. Historiska museet ska berätta och belysa vår historia utifrån flera olika perspektiv, såväl de goda tiderna som de mer smärtsamma händelsern­a måste finnas med.

MEN ETT MINIMIKRAV måste vara att den kritik som framförs är sakligt korrekt och bygger på att skribenten sätter sig in i sammanhang­et i utställnin­gen, som ger betydligt fler ingångar till 1900-talets historia än en enda text.

Historien är mångfacett­erad, låt även diskussion­en om den vara det.

”Historien är mångfacett­erad, låt även diskussion­en om den vara det.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden