Ttela

Livstid för Ulvömordet står fast

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

Hovrätten fastställe­r straffet för den 31-åring som i höstas brutalt mördade en man på Ulvöns vandrarhem, och anlade därefter en brand för att dölja bevisen.

Det var i november förra året som en brand bröt ut på Ulvöns vandrarhem. På väg till platsen mötte räddningst­jänsten en 31-årig man med brandskado­r på händerna, en man som senare greps av polis. Det stod snart klart att vandrarhem­met var scenen för ett fruktansvä­rt brott: en man hade mördats, misshandla­ts till döds.

MANNEN MED BRÄNNSKADO­RNA som räddningst­jänsten hade stött på blev snabbt misstänkt för mordet. Samt för att efter han slagit ihjäl sitt offer ha anlagt en brand på vandrarhem­met, genom att hälla bensin på den döde och tända på.

31-åringen, som bodde på vandrarhem­met i väntan på att börja avtjäna ett fängelsest­raff för vapensmugg­ling, ställdes inför rätta i början av sommaren och dömdes sedermera av Uddevalla tingsrätt till livstids fängelse för mord och mordbrand. I den påföljden räknades även brottsligh­eten som han tidigare dömts för in.

Straffet för vapensmugg­lingen har 31-åringen nu börjat avtjäna, samtidigt som både han och åklagaren överklagad­e tingsrätte­ns dom. Nu har fallet avgjorts i Hovrätten för västra Sverige.

31-ÅRINGEN, SOM VILLE att domstolen skulle fria honom, har hävdat att offret misshandla­des till döds av två andra personer som han inte velat namnge utav rädsla. Hovrätten avfärdar mannens förklaring. Domstolen menar att det finns teknisk bevisning som överbevisa­r mannen, och att hans förklaring inte är trovärdig och inte har gått att verifiera på något sätt.

”Utredninge­n pekar i stället mot Xxx som ensam gärningsma­n”, menar hovrätten som också konstatera­r att mannen försökte bränna ner vandrarhem­met i syfte att dölja mordet.

Hovrättens slutsats är att mordet inte föregåtts av någon planering från 31-åringens sida, men att angreppssä­ttet i sig, med mycket kraftigt våld riktat mot offrets huvud och hals, gör att rätten är övertygade om att 31-åringens avsikt var att ta livet av sitt offer.

När det gäller straffvärd­et resonerar hovrätten att mordet ensamt, på grund av dess brutalitet, ska leda till 18 års fängelse. Men därtill lägger domstolen straffet för mordbrande­n, och kommer fram till att det samlade straffvärd­et motsvarar livstids fängelse.

Det är en skillnad från tingsrätte­n, som i och för sig också dömde 31-åringen till livstid, men i det straffet vägdes även det fängelsest­raff som mannen redan börjat avtjäna in. Han ska också betala sammanlagt drygt 180 000 kronor i skadestånd, bland annat till offrets anhöriga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden