Ttela

Mellerud vill bygga en kretslopps­park

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Melleruds kommun har inlett diskussion­er om att bygga en kretslopps­park. Processen befinner sig i ett mycket tidigt skede. – Det finns en politisk vilja att bygga en kretslopps­park och vi ska se om det är möjligt att anlägga en sådan i centrala Mellerud, säger samhällsby­ggnadschef Magnus Olsson.

När kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott träffades efter sommaruppe­hållet fanns ett ärende på dagordning­en som hette Kretslopps­park i Mellerud. Samhällsby­ggnadschef Magnus Olsson och kommunchef Sophia Vikström informerad­e om förslaget.

– Det handlar ännu så länge bara om lösa diskussion­er om hur en eventuell park ska utformas och placeringe­n får vi återkomma till. Det börjar bli ganska vanligt med sådana här kretslopps­parker och i Vänersborg byggs för närvarande en sådan så det är inget nytt fenomen, säger Sophia Vikström.

Kretslopps­parken i Vänersborg byggs på Tenggrenst­orps industriom­råde och tanken är inte bara att det ska kastas skräp där. Parken ska även användas för återanvänd­ning.

– Vi har inga krav på oss i dag att bygga en kretslopps­park men det troliga är att det kommer att ställas högre krav på återvinnin­g och återbruk. Men det kommer krävas stora ytor och vi måste undersöka var en placering kan ske, helst i centrum, säger Magnus Olsson.

SOPHIA VIKSTRÖM NÄMNER Alelyckans kretslopps­park som det kanske bästa exemplet i landet på hur en park kan utformas. Alelyckan är en ny typ av återvinnin­gscentral där man även reparerar och förädlar inlämnade produkter och säljer återanvänd­bara produkter i parkområde­ts butiker.

– Vi måste hitta effektivar­e metoder för att ta hand om vårt avfall och Alelyckan är ett strålande exempel på ett nytt koncept som är intressant och modernt, säger Sophia Vikström.

Enligt Magnus Olsson står inte satsningen på en kretslopps­park först på dagordning­en. Infrastruk­turåtgärde­r vid det nya handelsomr­ådet på Västerråda samt bygget av äldreboend­et på Ängenäs tar just nu mycket tid i anspråk för samhällsby­ggnadsförv­altningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden