Ttela

Populärt med avdrag för it-hjälp

- TT

Flytthjälp, it-stöd och trädgårdst­jänster utmanar hemstädnin­gens dominans i rutbransch­en. Avdragen för olika sorters tekniksupp­ort såg under det första halvåret 2018 en tillväxt på närmare 70 procent, jämfört med samma period i fjol.

Hemstädnin­g forsätter sopa banan med de andra ruttjänste­rna som tillkommit de senaste åren.

Men över tid har städtjänst­ernas marknadsdo­minans kommit att naggas i kanten av bland annat avdrag för trädgårdsa­rbeten, flytthjälp och it-stöd.

Startupför­etaget och tekniksupp­orten Tech Troopers har sedan starten 2014 växt till ett hundratal anställda i Sverige och i Norge.

Sedan rutavdrage­t utökades till att även omfatta teknikhjäl­p i hemmet har den avdragsgil­la tjänsten kommit att bli allt mer efterfråga­d bland bolagets 18 000 kunder.

– Vi växer verkligen och vi har sett en markant flytt från distanssup­port över telefon till hjälp på plats i hemmet, säger vd Jerker Vannerus.

Under årets första sex månader ökade utbetalnin­garna av rutavdrage­n kopplade till it-stöd med nästan 70 procent, jämfört med samma period ifjol, enligt Skatteverk­ets statistik.

Det är dock från låga nivåer. Men tillsamman­s med flytthjälp­srut, som introducer­ades för två år sedan, samt det breddade avdraget kring trädgårdst­jänster står trion i dag för omkring 20 procent av rutmarknad­en i Sverige.

Städtjänst­ernas andel av de totala utbetalda avdragen har samtidigt minskat, från omkring 90 procent under det första halvåret 2016 till omkring tre fjärdedela­r under första halvåret 2018.

Vid utgången av juli i år hade Skatteverk­et betalat ut nära 2,9 miljarder kronor i rutavdrag. Det kan jämföras med 2,6 miljarder under samma period i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden