Ttela

Partier lovar höjda straff och fler poliser

- PETER WALLBERG/TT

Svenskars oro för brott ökar och förtroende­t för polisen minskar. Flera partier tävlar inför valet om att vara hårdast mot brottsligh­eten.

Enligt Brottsföre­byggande rådets (Brå) trygghetsu­ndersöknin­g ökar oron för brottsligh­et i samhället. Förra året hyste 29 procent en stor oro och nästan var tredje kvinna kände sig otrygg ute i sitt bostadsomr­åde en sen kväll.

Otrygghete­n är särskilt utbredd bland de halv miljon invånare i områden som polisen klassar som utsatta.

Samtidigt som oron för brott ökat, så har förtroende­t för polisen minskat. Brottsutre­dningar har lagts på hög och under flera år har antalet ärenden som lämnas över till åklagare minskat.

En tuff omorganisa­tion och de många gängskjutn­ingarna har bidragit till det.

Alla partier vill i dag satsa på fler poliser. Många vill också att brottsling­ar låses in för längre tid, trots att straffen redan höjts för en rad brott de senaste åren.

Alla partier vill skärpa straffen ytterligar­e för vapenbrott och även för våldtäkt eller andra sexualbrot­t. Vänsterpar­tiet, som vanligtvis inte tror på straffskär­pningar, anser att höjda straff för sexualbrot­t är ett sätt att få polisen att prioritera de brotten.

DET FINNS OCKSÅ ett brett, men inte enigt, stöd för höjda straff för brott med hedersmoti­v, för inbrott och för de som hotar eller påverkar vittnen.

Sverigedem­okraterna vill se generella straffhöjn­ingar, framförall­t för vålds- och sexualbrot­t, och att livstidsst­raff ska betyda livstid.

Socialdemo­kraterna vill slopa * År 2017 konstatera­des 113 fall av dödligt våld i Sverige, enligt Brå. Det var en ökning med 7 fall jämfört med 2016.

* Sedan 2002 har nivån för konstatera­de fall av dödligt våld varierat mellan 68 och 113 fall per år.

* År 2017 var offret en kvinna i 27 fall (24 procent) och en man i 86 fall (76 procent). I 35 procent av konstatera­de fallen av dödligt våld 2017 användes skjutvapen. År 2016 var andelen 28 procent.

* Enligt polisen sköts 43 personer ihjäl 2017 och 140 skadades i 320 skjutninga­r. straffraba­tten för unga brottsling­ar 18–21 år. Det vill även Moderatern­a, Liberalern­a, och Centern men Alliansen har inget gemensamt sådant förslag. M vill också sänka kraven för obligatori­sk häktning så att fler misstänkta hålls inlåsta i väntan på rättegång.

Alliansen är däremot överens om att minska den så kallade ”mängdrabat­ten” på straff när någon döms för fler brott samtidigt. Det vill också SD, medan S vill utreda frågan.

De många gängskjutn­ingarna har lett till flera nya inslag i den kriminalpo­litiska debatten. Alliansen vill till exempel att gängrelate­rade brott ska straffas hårdare.

ENLIGT POLISEN VERKAR omkring 5 000 kriminella i 200 kriminella nätverk i de utsatta områdena.

S, M och SD öppnar upp för kronvittne­n, vilket innebär att brottsling­ar som vittnar mot andra brottsling­ar får lägre straff.

M vill också att polisen tillfällig­t ska få utlysa visitation­szoner där poliser har ökade befogenhet­er att visitera personer, till exempel i jakt på vapen. Alliansen har dock inget sådant gemensamt förslag.

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT/ARKIV ?? VALLÖFTEN. Löften om att satsa mer på polisen och höja straffen är vanliga i årets valrörelse.
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT/ARKIV VALLÖFTEN. Löften om att satsa mer på polisen och höja straffen är vanliga i årets valrörelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden