Ttela

Skolans dolda avgifter – så drabbas barnen

- ANJA HAGLUND/TT

Utflyktsma­t, frukt som ska tas med och busspengar. Skolan är fylld av dolda avgifter, vilket drabbar familjer i ekonomisk utsatthet. Men få kommuner har riktlinjer för utgifterna, enligt en undersökni­ng från Majblomman.

Skolan ska vara avgiftsfri enligt skollagen. Undantaget är så kallade obetydliga kostnader vid enstaka tillfällen. Men lagen definierar inte vad detta innebär, vilket ger utrymme för godtycklig­a tolkningar ute på skolorna.

Enligt Majblomman­s undersökni­ng saknar 48 procent av kommunerna en policy för medhavd matsäck, och 62 procent saknar riktlinjer för medhavd frukt.

– Det problemati­ska blir när det inte finns något som reglerar i vilken utsträckni­ng avgifter får tas ut. Vad är ”enstaka” tillfällen, vad är ”obetydliga” summor? säger Tove Lindahl Greve, generalsek­reterare för Majblomman.

I praktiken innebär det att vissa skolor tillåter avgifter på 400 kronor per termin medan andra har som mål att avgifter aldrig ska förekomma.

Enligt Majblomman­s egna enkäter bland föräldrar går smärtgräns­en vid 20 kronor vid ett enstaka tillfälle.

– I familjer som inte har råd med det mest nödvändiga är det klart att även en väldigt ringa avgift blir kännbar. Det här är familjer där pengarna är slut på kontot i slutet av månaden – varje månad, säger Tove Lindahl Greve.

Vanligt är också att elever förväntas äga utrustning till aktivitete­r eller digitala hjälpmedel som datorer och surfplatto­r. Tre av tio skolor erbjuder inte dator eller surfplatta som barnet kan ta med hem, enligt Majblomman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden