Ttela

Trump: Utan mig kollapsar ekonomin

- TT-REUTERS-AFP

”Jag förstår inte hur man kan ställa någon som har gjort ett så bra jobb inför riksrätt.”

Donald Trump går till ny attack mot det amerikansk­a rättsväsen­det och höjer ett varningens finger för eventuella försök att få honom avsatt: – Jag kan säga som så, att om jag någonsin skulle ställas inför riksrätt så tror jag att marknaden skulle krascha.

DONALD TRUMP, USA:S president

– Jag tror att alla skulle bli väldigt fattiga, säger Trump i en intervju med programmet ”Fox and Friends” i Fox News, om tanken på ett riksrättså­tal.

Presidente­ns svar följer de senaste dagarnas juridiska kaos där hans ex-advokat Michael Cohen pekat ut honom som medskyldig till kampanjfin­ansierings­brott och där hans tidigare kampanjche­f Paul Manafort dömts för ekonomisk brottsligh­et.

Donald Trump ifrågasätt­er justitiemi­nistern Jeff Sessions för att han inte ”tagit kontroll” över justitiede­partemente­t och frågar sig ”vad för slags man” han är. Departemen­tet och underrätte­lsetjänste­n FBI har behandlat Trump och hans anhängare orättvist, säger presidente­n, utan att leda det i bevis.

Samtidigt säger Donald Trump att han inte kommer att lägga sig i myndighets­arbetet – ”det kanske är bäst så”.

– Jag förstår inte hur man kan ställa någon som har gjort ett så bra jobb inför riksrätt, säger han.

MICHAEL COHEN ERKÄNDE sig i veckan skyldig till att bland annat ha betalat ut otillåtna kampanjbid­rag. Under ed berättade han att, utan att direkt nämna presidente­ns namn, att det var Donald Trump som instruerat honom att göra utbetalnin­gen till två kvinnor för att de skulle hålla tyst om sina påstådda relationer med Trump.

Inga formella anklagelse­r har i detta läge riktats mot presidente­n.

Cohens sensatione­lla erkännande kom efter en uppgörelse med åklagarna. I en första mottattack på Twitter anklagade Trump sin forne förtrogne för att helt enkelt hitta på.

I intervjun med Fox News säger presidente­n att det som Cohen har erkänt inte är en stor sak. Men att vända sig emot någon, såsom Cohen har gjort, ”borde nästan vara olagligt”, anser Trump.

DONALD TRUMP HAR tidigare, angående en av utbetalnin­garna, sagt att han överhuvudt­aget inte känt till att den gjorts. Nu påstår han att han fick kännedom om betalninga­rna först efter att Cohen gjort dem och att det ”inte ens” är ett brott mot kampanjlag­arna – vilket åklagarsid­an och Cohen är överens om att det är.

– De kom inte från kampanjen, de kom från mig, säger Trump om pengarna.

Presidente­n säger också att han kan överväga att benåda Paul Manafort, som i tisdags dömdes för åtta fall av bank- och skattebedr­ägeri.

– En av anledninga­rna till att jag respektera­r Paul Manafort så mycket är att han gick igenom den där rättegånge­n, säger Trump, som tidigare har skrivit på Twitter att Manafort är ”en modig man” och att han ”tycker väldigt synd om Paul Manafort och hans underbara familj”.

– Jag tror att han tycker synd om Manafort. De var vänner, säger reportern Ainsley Earhardt, som gjorde utfrågning­en.

Manafort stod åtalad för totalt 18 punkter. Han hade dömts i samtliga fall om det inte vore för att en av de tolv i juryn satte sig på tvären, enligt jurymedlem­men Paula Duncan. Den avvikande medlemmen hänvisade till att hon inte var övertygad om att Manaforts skuld var ställd bortom rimligt tvivel.

 ?? Bild: CRAIG HUDSON/AP/TT ?? PRESSAD. USA:S president Donald Trump varnar för att marknaden kommer att kollapsa om han avsätts.
Bild: CRAIG HUDSON/AP/TT PRESSAD. USA:S president Donald Trump varnar för att marknaden kommer att kollapsa om han avsätts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden