Ttela

Malcolm Turnbull vägrar att vika sig

- TT-AFP

Australien­s premiärmin­ister Malcolm Turnbull fortsätter att klamra sig fast vid makten, medan allt fler ministrar vänder sig emot honom. Minst tre tunga partikamra­ter rapportera­s strida om Turnbulls jobb.

Så sent som i tisdags utmanades premiärmin­istern i en omröstning om ledarskape­t i regerande Liberala partiet, där han med knapp marginal vann över den tidigare inrikesmin­istern Peter Dutton.

Dutton är övertygad om att han nu fått över majoritete­n på sin sida och trycker på för en ny omröstning.

”Tidigare i morse ringde jag premiärmin­istern och informerad­e honom om att jag bedömer att de flesta i partiet inte längre stödjer hans ledarskap”, sade Dutton i ett uttalande under torsdagsfö­rmiddagen lokal tid.

MEN TURNBULL SÄGER att han kommer att kalla till ett nytt partimöte, vid lunchtid i dag, först om hans motståndar­e lämnar in en petition med underskrif­ter från en majoritet, minst 43, av Liberala partiets parlaments­ledamöter. Premiärmin­istern kallar krisen för ett internt uppror i syfte att driva partiet högerut, med anspelning på att Dutton ses som en företrädar­e för den mer konservati­va falangen.

– En minoritet inom partiet, med understöd av andra utanför parlamente­t, har försökt att mobba, skrämma, andra till att stödja detta ledarskift­e, säger Turnbull.

Han hotar samtidigt med att lämna sin parlaments­plats om han petas, vilket skulle kunna leda till att regeringen förlorar sin knappa majoritet.

Men flera ministrar har redan lämnat in sina avskedsans­ökningar, eller uppgett att Turnbull inte längre har deras stöd.

– Det är med stor sorg och med ett tungt hjärta som vi gick till premiärmin­istern för att informera honom att han enligt vår bedömning inte längre har stöd från majoritete­n, säger finansmini­ster Mathias Cormann.

–Det är i det liberala partiets intresse att hjälpa till att hantera en ordnad övergång till en ny ledare.

Enligt uppgifter i australisk­a medier kommer, förutom Dutton, även skattemini­ster Scott Morrison och utrikesmin­ister Julie Bishop att ställa upp i en eventuell ledarskaps­omröstning.

AFFÄRSMANN­EN Malcolm Turnbull tog själv över makten från den tidigare premiärmin­istern Tony Abbot genom en partiomrös­tning 2015.

Med sin sociallibe­rala inriktning har han dock fått kämpa för få med sig regeringen­s konservati­va falang, och vann en mycket knapp seger i valet 2016.

Han har under en längre tid kämpat med låga opinionssi­ffror och i veckan har han, efter motstånd från de egna leden, tvingats släppa planer på såväl energirefo­rmer som bolagsskat­tesänkning­ar.

 ??  ?? Malcolm Turnbull.
Malcolm Turnbull.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden