Ttela

De blev ”bröder” efter lyckat svensk-amerikansk­t utbyte

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN

Redan år 1961 skrev dåvarande Trollhätta­ns Tidning om ett gäng utbytesstu­denter som kommit till Sverige och en av dem, Robert Black, USA, som kom till Sjuntorp/trollhätta­n.

Uppe på höjden på det vackra Kopparklin­ten i Strömslund, Trollhätta­n faller ett lätt regn när TTELA möter de goda vännerna Karl-erik Larsson från Sjuntorp, numer Tjörn, och Robert Black från USA. Året var 1961 och Robert Black, 17 år gammal, hade blivit Afs-stipendiat och fick komma till Sverige under ett par månader för att: ”Lära känna förhålland­en och levnadssät­t i landet”, står att läsa i dåvarande Trollhätta­ns Tidning den 9 augusti 1961 med en bild på de båda uppe på just Kopparklin­ten.

DÅ BEHÖVDES EN svensk familj som kunde ta emot utbytesstu­denten med en jämnårig ungdom i familjen samt vara engelsktal­ande och där kom Karl-erik Larssons familj i Sjuntorp in i bilden.

57 år senare träffas de åter då Robert är på ännu ett besök hos sin gode vän.

– Vi är som bröder, säger KarlErik och ler varmt mot sin käre vän.

Robert har varit i Sverige ett tiotal gånger genom åren och Karlerik har varit många gånger i USA.

Båda har familjer med fruar, barn och Karl-erik har även barnbarn.

– Jag har tre söner och två döttrar – Wendy, Erik (som är döpt efter vännen Karl-erik), Jonathan, Roberto och Isabella, berättar Robert, eller Butch, som han oftast kallas.

– Där ligger jag efter, har tre döttrar, skojar Karl-erik.

Robert bor i utkanten av Washington och jobbar fortfarand­e för US Goverment. Han vill dock inte tala om president Trump.

– Det är fruktansvä­rt, jag vill inte tala om det.

De båda är överens om att matchninge­n som utbytesstu­denter var helt perfekt. Genom åren har familjerna fått en fin vänskap. De har alltid lätt för att tala med varandra och har ett stort bilintress­e gemensamt.

– Vi var hela familjen i USA 1984 under OS i Los Angeles, minns KarlErik och han fortsätter med att berätta att han fått besöka vita huset med Robert.

ROBERT OCH HANS son Roberto är i Sverige en vecka denna gången och med på Kopparklin­ten finns också Karl-eriks dotter Camilla Nilsson och barnbarnen Hanna och Bella, fem och tre år gamla.

– ”Butch” var vårt bröllopsvi­ttne när jag och min man gifte oss i New York, berättar Camilla.

Det hela var en överraskni­ng som pappa Karl-erik inte visste något om innan.

De båda vännerna är på ett gott humör, pratar och skrattar på engelska, Robert förstår en del svenska men pratar inte språket. De båda är säkra på att tidningsbi­lden från 1961 visar Karl-erik till höger och Robert till vänster så då blir nya bilden i samma ordning. Camilla tycker nog att vi ska prova att byta plats på några bilder – och det var nog tur för så såg allt bilden ut från 1961.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? VÄNNER. Karl-erik Larsson och Robert ”Butch” Black har en evig vänskap som började för 57 år sedan.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN VÄNNER. Karl-erik Larsson och Robert ”Butch” Black har en evig vänskap som började för 57 år sedan.
 ??  ?? TROLLHÄTTA­NS TIDNING 1961.
TROLLHÄTTA­NS TIDNING 1961.
 ??  ?? 9 AUGUSTI 1961. Trollhätta­ns Tidning, nu TTELA, berättar om utbytesstu­denterna Karl-erik Larsson och Robert Black som förblivit vänner sedan dess.
9 AUGUSTI 1961. Trollhätta­ns Tidning, nu TTELA, berättar om utbytesstu­denterna Karl-erik Larsson och Robert Black som förblivit vänner sedan dess.
 ??  ?? GÄNGET. Camilla Nilsson, Karl-erik Larsson, Robert Black med sonen Roberto.
GÄNGET. Camilla Nilsson, Karl-erik Larsson, Robert Black med sonen Roberto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden