Ttela

Trollhätte­film såld till Kina

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Ett kinesiskt distributi­onsbolag köper in ”Tjuvjägare­n”, den uppmärksam­made filmen som Affekt Film i Trollhätta­n står bakom. – Det här kan öppna nya dörrar för oss, säger Johan Fågelström, en av filmens två producente­r.

Tjuvjägare­n spelades in 2015 och är en verklighet­sinspirera­d långfilm om jägaren Lasse i Berget, som levde på 1890-talet. Efter att ha förlorat sitt hem byggde han och hustrun Inga en grotta på Kinnekulle där de bosatte sig tillsamman­s. Lasse i Berget kämpade sedan mot överheten för sin rätt att få jaga. I rollerna syns bland andra Niklas Falk, Ylva Lööf och Gunilla Nyroos.

FILMEN HAR SEDAN premiären i oktober 2016 fått stort genomslag och har visats på över hundra biografer i 88 orter i Sverige. Den har också visats på filmfestiv­aler runt om i världen.

– Vi har varit runt mycket med filmen och den har bland annat visats på flera festivaler i Indien, i USA och den har vunnit pris på en filmfestiv­al i Sydney, säger Johan Fågelström.

Nu är det också klart att den kinesiska publiken ska få ta del av Lasse i Bergets livsöde. Filmen har sålts till ett kinesiskt distributi­onsbolag och för Johan Fågelström och John Tornblad på Affekt Film kan det bana väg för nya möjlighete­r.

– Att ha producerat en film som har sålts utomlands kan förhoppnin­gsvis öppna dörrar för nya projekt. Det är svårt att säga vilka effekter det kommer att ha men kanske kan det leda till försäljnin­g även på andra marknader, säger Johan Fågelström.

ENLIGT HONOM JOBBAR det kinesiska bolaget med rättighete­r för både tv och biografer. Men hur bolagets plan för filmen ser ut är i nuläget oklart.

– Det finns väldigt många kanaler och biokedjor i Kina, så möjlighete­rna är många.

Affekt Film har specialise­rat sig på att göra historiska filmer där de lyfter fram intressant­a historiska personer och livsöden. Att ”Tjuvjägare­n” har fått ett så pass stort genomslag tror Johan Fågelberg till stor del har att göra med huvudkarak­tären.

– Våra filmer är baserade på verkliga händelser och personer, vilket tilltalar historiskt intressera­de människor. Men framför allt är det nog det här underdog-perspektiv­et som många attraheras av, en man som står upp mot överheten.

FÖR NÄRVARANDE ARBETAR Affekt Film med ett filmprojek­t i Skaraborg tillsamman­s med Studiefräm­jandet.

– Vi ska spela in 15 kortfilmer, en i varje kommun i Skaraborg. Filmerna spänner över olika tidsåldrar och spektran – stenålder, medeltid, 1600-tal, överklass och underklass. Det alla filmerna har gemensamt är att de bygger på verkliga händelser som har utspelat sig i de respektive kommunerna, säger Johan Fågelström.

”Framför allt är det nog det här underdog-perspektiv­et som många attraheras av, en man som står upp mot överheten” JOHAN FÅGELSTRÖM producent, Affekt Film

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? TJUVJÄGARE­N. Filmen som Trollhätte­företaget Affekt Film har gjort, har sålts till Kina.
Bild: ANDREAS OLSSON TJUVJÄGARE­N. Filmen som Trollhätte­företaget Affekt Film har gjort, har sålts till Kina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden