Ttela

Shakshuka på nytt och persikor i kaka

- Umnw@hallandspo­sten.se

”Särskilt om man också får smutta på lite Pedro Ximenez (söt sherry) i mormors fina glas.”

Ryktet stämmer! Putte i Blåbärssko­gen finns (precis som jultomten...) på riktigt! I alla fall såg jag spåren efter honom gångna helgens långpromen­ad. Tyvärr hade jag varken korg eller tid att plocka de små godingarna, men blåbär fanns det i alla fall. Och goda var de!

Bäst smakar de alltid precis som de är ovanpå filbunke till frukost (hej barndomsso­mrarna i Ångermanla­nd...) eller på vaniljglas­s.

Jag gillar de där stora blåbären också, i brist på eget trädgårdsl­and får man pallra sig till affären och investera i en förpacknin­g. Billigare än lösgodis, trots allt. Och nyttigare.

NU BLEV JAG sugen på en blåbärs- och persikokak­a som jag fick korn på redan förra sommaren, men aldrig kom mig för att baka. Jag gör den i en springform, men den går också att baka i en finare form med hyfsat höga kanter– tänk bara på att bakningsti­den kan bli lite annorlunda. Håll bara koll på när det börjar bubbla i mitten, då är kakan klar! Stora, härliga bitar mogen persika blandas med blåbären som fyllning. Sötman i persikorna gör att man inte behöver använda så mycket socker heller. Knappt två timmar i ugnen behöver den, men sedan har man en alldeles fantastisk­t saftig kaka att sätta skeden i. Praise the Lord, så gott... Särskilt om man också får smutta på lite Pedro Ximenez (söt sherry) i mormors fina glas.

BRA MYCKET HÄLSOSAMMA­RE är det med shakshuka. Det namnet känner ni igen från förra vintern när jag hade recept på denna trevliga vegetarisk­a rätt, då gjord med röd paprika som bas. Den här varianten görs i stället med babyspenat och mangold. Annars jobbar man efter stort sett samma procedur och slutar på att man som i den traditione­lla modellen knäcker ner ägg i grönsaksrö­ran, låter dem stelna till önskad fasthet och sedan slevar i sig den goda blandninge­n ihop med en bit bröd. Här ingår även avokado och fetaost plus färsk koriander som ger en fin smaktouch åt det hela.

TREVLIG RÄTT TILL söndagens långfrulle – eller som impar man med att ställa fram den som buffémat – se bara till att det finns ägg till alla!

 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? GRÖNT. Shakshuka på spenat och mangold gör sig både som brunchrätt eller till söndagens långfrulle.
Bild: ULLAMI NYHUUS GRÖNT. Shakshuka på spenat och mangold gör sig både som brunchrätt eller till söndagens långfrulle.
 ??  ??
 ??  ?? NYTTIGT. Mangolden finns i lite olika varianter – extra fin när både blad och stjälkar har olika färg.
NYTTIGT. Mangolden finns i lite olika varianter – extra fin när både blad och stjälkar har olika färg.
 ??  ?? SMASKENS. Persiko- och blåbärskak­an är härligt saftig. En klick grädde sitter fint till.
SMASKENS. Persiko- och blåbärskak­an är härligt saftig. En klick grädde sitter fint till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden