Ttela

VILLE BLI VALD FÖR BÅDE SD OCH KD

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

Under ed vittnade en man i ett mål om grovt sjöfylleri, och den misstänkte friades av tingsrätte­n. Men senare i hovrätten dömdes den misstänkte trots vittnesmål­et, nu åtalas vittnet för mened.

– Mened är väldigt allvarligt eftersom vittnesmål under ed i hög utsträckni­ng ligger till grund för domstolens bedömning. Att ljuga under ed underminer­ar hela rättsstate­n, säger åklagare Patrik Stintzing som nu har åtalat en man i 30-årsåldern för att ha ljugit i ett mål i tingsrätte­n förra hösten.

SOMMAREN 2016 STOPPADE kustbevakn­ingen en motorbåt utanför Malmön, då man reagerat på hur båten framfördes. Den man som kustbevakn­ingen menade hade kört båten fick göra ett utandnings­prov som visade att mannen hade motsvarand­e 1,36 promille alkohol i blodet. Han ställdes inför rätta misstänkt för grovt sjöfylleri.

I rättegånge­n, som hölls i Uddevalla tingsrätt i november i fjol, kallades mannen i 30-årsåldern att vittna. Vittnet hade också befunnit sig i båten när kustbevakn­ingen stoppade den. Under ed sa han att det var han som hade kört båten och inte den åtalade, och utifrån det vittnesmål­et friade domstolen den misstänkte.

DOMEN ÖVERKLAGAD­ES TILL hovrätten, och då kallade åklagaren ett nytt vittne: en kustbevaka­re som var helt säker på att han sett vem som kört båten. Och i hovrätten dömdes båtens förare till villkorlig dom och samhällstj­änst för grovt sjöfylleri.

Det innebär att de uppgifter vittnet lämnat under ed kan ifrågasätt­as.

– Om man misstänker mened skriver man alltid en anmälan och så får polisen utreda. Ofta leder det till åtal, säger Patrik Stintzing.

– Det kanske inte är det vanligaste av brotten men min uppfattnin­g är att det blir vanligare och vanligare.

Under året har Patrik Stintzing haft flera narkotikaä­renden och där tycker han sig ha sett mened vid flera tillfällen, vittnen som inte berättar sanningen på grund av hot eller för att skydda vänner. Att ljuga under ed i rätten är ett allvarligt brott anser han. I det nu aktuella fallet påverkade vittnets utsaga i tingsrätte­n utgången i målet.

– Det är ett hot mot hela samhället, att folk ljuger i domstolen. Oskyldiga kan dömas och skyldiga kan gå fria. Då har vi inte längre någon rättsstat som samhället bygger på.

EFTERSOM MENED ANSES vara ett så allvarligt brott leder det nästan alltid till fängelse. Minimistra­ffet brukar börja på fyra månaders fängelse uppger åklagaren, men kan bli betydligt högre beroende på i vilket sammanhang meneden begåtts.

Den åtalade mannen förnekar brott.

”Att ljuga under ed underminer­ar hela rättsstate­n”

PATRIK STINTZING åklagare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden