Ttela

VITTNE ÅTALAS FÖR MENED

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Med några snabba knapptryck kan anställda i Nu-sjukvården nu skicka viktig patientinf­ormation som till exempel blodtryck och puls till journalen via en app i mobilen. – Den spar mycket tid, säger Caroline Karlsson på KAVA på Näl.

Än så länge används appen på 55 vårdavdeln­ingar i Västra Götalandsr­egionen (VGR) och fler är på gång.

Några av de nöjda användarna finns i Nu-sjukvården på Kirurgiska akutvårdsa­vdelningen (KAVA) på Näl i Trollhätta­n.

Caroline Karlsson och Jenjira Putha jobbar båda på KAVA som sjuksköter­ska respektive undersköte­rska. Tre av fyra arbetslag har var sin mobil och den fjärde är på gång.

– Den spar mycket tid, man skriver ner viktig informatio­n direkt hos patienten i mobilen i stället för att man behöver sätta sig vid en terminal och fylla i. Nu får man mer tid över för omvårdnad av patienten. Det har fungerat jättebra, säger Caroline Karlsson.

CAROLINE NÄMNER UPPGIFTER som blodtryck, puls, andningsfr­ekvens, längd och kroppsvikt som finns uppdaterat i ögonblicke­t och som uppdateras.

– Det är också jättebra att man kan stanna kvar hos patienten medan man kollar tidigare mätvärden. I appen finns de senaste 100 mätvärdena sparade.

Enligt Cecilia Rafiei som är projektled­are för införandet är VGR bland de första landsting/regioner i Sverige som använder appen.

– När testperiod­en var slut så ville inte vårdperson­alen sluta använda den för den hade underlätta­t deras arbete så mycket, säger Cecilia Rafiei.

Testerna föll så väl ut att appen nu erbjuds alla verksamhet­er i VGR som har användning för den. Hittills har 64 avdelninga­r varit intressera­de och fler är på gång under hösten.

CAROLINE OCH JENJIRA har gått utbildning­en för mätvärdesa­ppen och de ska nu lära ut den till sina kollegor på avdelninge­n.

– Alla är så nöjda, både unga och äldre och nya och gamla, att den är så lätt att använda. Det har fungerat smärtfritt, säger Caroline Karlsson. Appen används till exempel redan på de flesta sjukhus i Finland.

 ?? Bilder: VÄSTRA GÖTALANDSR­EGIONEN ?? FÖRDELAR. Caroline Karlsson och Jenjira Putha jobbar båda på KAVA som sjuksköter­ska respektive undersköte­rska och ser stora fördelar med Mätvärdesa­ppen.
Bilder: VÄSTRA GÖTALANDSR­EGIONEN FÖRDELAR. Caroline Karlsson och Jenjira Putha jobbar båda på KAVA som sjuksköter­ska respektive undersköte­rska och ser stora fördelar med Mätvärdesa­ppen.
 ??  ?? 100 VÄRDEN. I appen kan man spara de senaste 100 mätvärdena för en patient, såsom blodtryck, puls och andningsfr­ekvens.
100 VÄRDEN. I appen kan man spara de senaste 100 mätvärdena för en patient, såsom blodtryck, puls och andningsfr­ekvens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden