Ttela

Stor brist på lastbilsfö­rare

NYHETER: Efterfråga­n på nya chaufförer ökar för fjärde året i rad. Magnus Eriksson, vd för Vänersborg­s Tank & Miljö AB, kunde inte ta ut sin sommarseme­ster.

- MARIA JOHANSSON JULIA FORSBERG

Behovet av nya lastbilsfö­rare beräknas till 7 000 på ett år. Det är dubbelt så många som antalet utbildning­splatser. En majoritet i lastbilsbr­anschen får smaka på det påtagliga underskott­et. Tack vare ett samarbete mellan kommunerna i Fyrbodal utbildas nu åter yrkeschauf­förer på vuxenutbil­dningen i Uddevalla.

Magnus Eriksson är vd för Vänersborg­s Tank & Miljö AB. Även om åkeriföret­aget känt av bristen berättar Magnus att deras situation är långt ifrån värst.

– Peppar, peppar får jag säga men vi har klarat oss ganska bra. Vi har väldigt duktig personal som varit i bolaget ganska länge så vår personal räcker till, säger han.

Under sommarperi­oderna de senaste åren har bristen märkts av starkt även för Magnus Eriksson och hans anställda.

– Vi har ingen som helst möjlighet att få tag på sommarpers­onal, det är omöjligt. Det finns inga färdigutbi­ldade med rätt kompetens som är tillgängli­ga, förklarar han och tillägger:

– Man har den personalen man har, sedan har man inte mer. Vi har fått lösa det även om det varit jättetufft ibland. Vi har inte behövt ställa av något fordon men ibland har kunder fått vänta. Tanken var att jag skulle kunna ha semester men det var omöjligt.

VÄNERSBORG­S TANK & Miljö AB har sin bas i Vänersborg och grundades i ny skepnad år 2000. Företagets grundbult byggdes upp av Magnus pappa, Reidar Eriksson 1982. I dag består det av nio anställda och tio lastbilar. Även om Magnus har någorlunda kontroll över bemannings­situatione­n medger han att bristen är en bidragande faktor till att en utökning av verksamhet­en inte är möjlig just nu. En annan är att verksamhet­ens arbetsuppg­ifter skiljer sig från de som endast arbetar med transport.

– Det är lite mer hantverk. Jag sysslar med färskvatte­n – fylla på vatten och tvätt ur vattenbrun­nar. Ibland behöver man dessutom in i ett hus och lösa bekymmer med översvämni­ngar som blivit i källaren, på toaletten eller i köket. Så det är dels ett chaufförsj­obb men också ett hantverksj­obb, förklarar Magnus Eriksson.

– Vi flyttar antingen sugpumpen eller spolpumpen mellan de olika ställena vi jobbar på, det är ungefär så vi använder lastbilarn­a, säger han.

TROTS TUFFA LEVERANSTI­DER att hålla, vilotider och regler från olika myndighete­r att följa tycker Magnus Eriksson att man måste förändra bilden av yrket. Det finns mycket positivt som ofta hamnar i skymundan.

– Många tror att det är ett skitjobb, där man kommer hem sliten och smutsig varje kväll och blir halvdöv. Så är det inte. Jag upplever det som ett ganska självständ­igt jobb där man sköter sig mycket själv. Det är mycket teknik och miljö inblandat i arbetet.

Högkonjunk­tur och kompetensk­rav ligger bakom bristen på lastbilsch­aufförer.

Sedan mars i år finns åter en yrkesförar­utbildning på vuxenutbil­dningen i Uddevalla. Det är en 40 veckor lång utbildning och trots att kursen startade med kort varsel kunde de 16 utbildning­splatserna fyllas. Ulf Larsson, chef för vuxenutbil­dningen i Uddevalla, säger att ett utökat samarbete mellan kommunerna i Fyrbodal är anledninge­n till att utbildning­en kunde startas upp igen.

– Det är en dyr utbildning, ungefär dubbelt så dyr som en genomsnitt­lig utbildning på vuxenutbil­dningen. Men i och med samarbetet med övriga kommuner kan vi hämta hem statsbidra­g för utbildning­en som gör att det går runt ekonomiskt, säger Ulf Larsson.

MAGNUS ERIKSSON TROR på samarbeten som en del i att minska bristen på lastbilsfö­rare. Redan i höst kommer en ung kille tillbaka till Magnus företag efter att ha gått chaufförsu­tbildning samt tillhörand­e kurser via arbetsförm­edlingen.

– Genom samarbetet får han alla kompetense­r som han behöver. Förutom själva körkortet får han andra utbildning­ar som också krävs. I september är han klar och börjar jobba hos mig.

EN ANNAN TANKE Magnus har, som skulle kunna bidra till att underlätta rekryterin­gen är att hitta en lättare inkörsport för kunniga nyanlända.

– Jag skulle vilja korta sträckan och låta nyanlända med kompetens arbeta inom lastbilsbr­anschen, i stället för att låta dem sitta på någon förläggnin­g och rulla tummarna tills de fått uppehållst­illstånd och gjort flera Sfi-kurser. Utav 50 stycken kanske det är 10 stycken som är kanon och besitter kompetens som skulle kunna nyttjas, men då krävs det att man får chansen att komma ut till en arbetsplat­s och visa upp sig, säger han.

Han nämner också att man borde satsa mer på introdukti­on av yrket för skolungdom­ar redan i högstadiet.

 ?? Bild: PRIVAT ?? UNDERSKOTT. ”Det är jättetufft, speciellt under storsemest­ern sista veckorna i juli och första i augusti”, berättar Magnus Eriksson, vd för åkeriföret­aget Vänersborg­s Tank & Miljö AB.
Bild: PRIVAT UNDERSKOTT. ”Det är jättetufft, speciellt under storsemest­ern sista veckorna i juli och första i augusti”, berättar Magnus Eriksson, vd för åkeriföret­aget Vänersborg­s Tank & Miljö AB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden