Ttela

FÄRGGRANN STOLTHET.

Drygt hundra personer slöt upp i paraden när Mellerud Pride firades i helgen. Årets pridefesti­val var tidernas tredje i Mellerud.

- RICKARD SKÖLD 0521-57 59 00 rickard.skold@ttela.se

2018 har bjudit på en rekordvarm sommar, men när det var dags att fira Mellerud Pride var vädret allt annat än somrigt. Vid lunchtid föll regnet över P D Lundgrens torg och de som var på plats sökte skydd i några av tälten som stod uppställda på området.

– Vi håller tummarna för att det spricker upp och blir en regnbåge, skojade Karolina Wessman, ordförande för ungdomsråd­et, som står bakom arrangeman­get.

Mellerud Pride firades för tredje året, men det var första gången som evenemange­t hade sin bas utomhus.

– Tidigare har vi haft det inne på Stinsen, men vi ville att det skulle vara lite mer festivalkä­nsla i år. Nu la vi datumen i augusti dessutom, så vi hade trott att det skulle gå att gå i shorts. Men regnar det så får det väl göra det på förmiddage­n, säger Karolina Wessman.

Lagom till klockan ett, då själva pridetåget skulle avgå, strömmade det till en hel del folk. På området fanns en stor scen och några tält, där bland annat några av partierna ställde upp sig. När paraden väl började tåga uppför Bergsgatan, med trummor och slagord, var det en bit över hundra personer som gick med.

De flesta bar på färgglada paraplyer, regnbågsfl­aggor eller hade målade ansikten för att visa sitt ställnings­tagande.

Tåget vek av vid Österrådap­lan och tog svängen in mot Köpmantorg­et söderifrån, där den gick flera varv. Vissa stod vid sidan av och hejade på, medan andra tog upp sina mobiltelef­oner för att dokumenter­a händelsen.

EMMA LIDMAN LJUNG var med redan vid premiären 2016 och fick bland annat sällskap av Helena Ljung, som deltog för första gången. De tror att det är minst lika viktigt att ha en pridefesti­val på små orter som i storstäder­na.

– Det kan vara svårare att komma ut om man bor i en mindre ort, och då är det viktigt att vi är många som visar att det är okej, säger Helena Ljung,

Emma Lidman Ljung hade också sällskap av barnen Kelly och Kylian. Båda hade flera flaggor och ballonger i nävarna, liksom regnbågsfä­rgade ansiktmåln­ingar.

– De är 4 och 6 år gamla och har alltid mycket frågor. Jag tycker att det är jättevikti­gt att normaliser­a de här frågorna redan när de är små, säger Emma.

Det blev inga picknickfi­ltar i parken, men det var ändå många som slöt upp när tidernas tredje pridefesti­val gick av stapeln i Mellerud.

HON FÅR MEDHÅLL av Christina Svensson Callh, som menar att mycket har hänt sedan hon var yngre.

– Man visste ingenting, i skolan var det ingen som sa att det kunde vara på något annat sätt, säger hon.

 ?? Bild: RICKARD SKÖLD ?? GLÄDJE. Många tog med sig regnbågsfl­aggorna ut på gatorna för att stå upp för allas lika värde.
Bild: RICKARD SKÖLD GLÄDJE. Många tog med sig regnbågsfl­aggorna ut på gatorna för att stå upp för allas lika värde.
 ?? Bild: RICKARD SKÖLD ?? REGNBÅGSTÅ­G. Ett drygt hundratal anslöt vid firandet av Mellerud Pride. Festivalen arrangerad­es för tredje året i rad, med syfte att sprida budskapet att alla ska få vara stolta över sin sexuella identitet.
Bild: RICKARD SKÖLD REGNBÅGSTÅ­G. Ett drygt hundratal anslöt vid firandet av Mellerud Pride. Festivalen arrangerad­es för tredje året i rad, med syfte att sprida budskapet att alla ska få vara stolta över sin sexuella identitet.
 ??  ?? KYRKLIG NÄRVARO. ”Hbtq-rörelsen står för allas rätt till kärlek och lika värde, vilket ligger i linje med våra värderinga­r” säger Martin Niklasson, församling­spedagog på Svenska kyrkan.
KYRKLIG NÄRVARO. ”Hbtq-rörelsen står för allas rätt till kärlek och lika värde, vilket ligger i linje med våra värderinga­r” säger Martin Niklasson, församling­spedagog på Svenska kyrkan.
 ??  ?? VÄNNER OCH FAMILJ. Ett glatt gäng som deltog i paraden, från vänster; Svea Ryman Callh, Christina Svensson Callh, Kelly Lidman, Kylian Lidman, Emma Lidman Ljung och Helena Ljung.
VÄNNER OCH FAMILJ. Ett glatt gäng som deltog i paraden, från vänster; Svea Ryman Callh, Christina Svensson Callh, Kelly Lidman, Kylian Lidman, Emma Lidman Ljung och Helena Ljung.
 ??  ?? RUTINERAD. Karolina Wessman är ordförande för ungdomsråd­et i Mellerud, som ligger bakom samtliga tre festivaler.
RUTINERAD. Karolina Wessman är ordförande för ungdomsråd­et i Mellerud, som ligger bakom samtliga tre festivaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden